Cine este Péladeau și de ce ne interesează?

Pierre Karl Péladeau prins într-o manifestație de protest.
FOTO courtesy André Querry.

Pauline Marois și-a anunțat candidatul-vedetă pentru Saint-Jérôme, creând ultima controversă PQ.

S-a extins ca o caracatiță. Deține posturi de televiziune care vă oferă știri 24 de ore din 24. Publică ziare și reviste specializate, produce seriale și emisiuni TV pentru a vă distra și vă însoțește în mașină prin intermediul posturilor sale de radio.

quebecorVă sugerează și unde să mergeți în vacanță, cum să vă decorați casa și cum să vă cheltuiți banii. Vedetele sale vă prezintă „Best Sellers” și vă sugerează ce cărți să citiți și ce muzică să ascultați.

Editează cărți și le publică, produce muzică, inventează noi vedete. Deține 15 edituri, o casă de producție și 7 firme de distribuție. Nu a uitat nici de cei mici. Vinde manuale școlare, muzică și cărți pentru copii. Ba chiar are un canal TV dedicat lor.

Mai mult decât atât, e proprietarul unei agenții de presă care alege și servește știri, poze și materiale video pentru toată industria media din țară.

Deține singura firmă de cablu TV din provincie, oferă internet și telefonie fixă sau mobilă. Dacă tot suntem la capitolul internet, publică și o listă lungă de portaluri de știri, divertisment sau cultură.

Conform ultimelor speculații, CEO-ul și proprietarul imperiului vrea să ajungă prim-ministru.

Caracatița se numește Québecor, iar CEO-ul ei este candidatul PQ pentru Saint-Jérôme. Pierre Karl Péladeau a demisionat din poziția de președinte și CEO al Québecor pentru a putea candida la viitoarele alegeri. El deține însă majoritatea acțiunilor Québecor Media și Quebecor Inc și, implicit, controlul.

Deși comisia de etică a Adunării Naționale i-a recomandat să-și vândă acțiunile deținute la Québecor, Péladeau a declarat răspicat că nu are nicio intenție de a o face.

Proaspăta lui numire a provocat reacții de la majoritatea partidelor politice. Cele mai multe pun sub semnul întrebării neutralitatea imperiului media controlat de Péladeau. Mulți critici ai PQ au calificat numirea sa drept „berlusconizare” a politicii din Quebec.

Mai mulți analiști politici se așteaptă ca Péladeau, un suveranist declarat, să primească un post de ministru în următorul guvern. Noul candidat nu este însă obișnuit să fie doar o roată la căruță. Cei mai mulți suspectează că ambiția lui ar fi postul de prim-ministru.

Desemnarea lui Péladeau, un corporatist convins, evidențiază virajul lent al PQ înspre zona din dreapta a spectrului politic. Încercând să atenueze temerile electoratului de stânga, Péladeau a declarat:

„Independența Quebecului nu e nici în stânga, nici în dreapta. Ea se află înaintea noastră!”

Criticii nu sunt îngrijorați doar de obiectivitatea imperiului media deținut de Péladeau. Ei s-au declarat preocupați și de scenariul în care, odată ministru, acesta și-ar putea favoriza companiile pe care le deține.