Alegeri 2014 – Dezbatere fără învingător evident, Marois o întoarce cu referendumul

Cum era de așteptat, Pauline Marois a fost ținta liderilor prezenți la dezbaterea televizată Radio Canada.

Deși nu se poate spune că a învins, Marois a făcut față fără mari probleme atacurilor celorlalți lideri. Deloc surprinzător, Legault (CAQ) și Couillard (PLQ) au încercat să aducă un eventual referendum în centrul dezbaterilor. Niciun lider nu a făcut declarații surprinzătoare, iar pozițiile lor au fost previzibile.

Pauline Marois a nuanțat poziția PQ legată de referendum încă de la începutul dezbaterii, precizând că „nu se va face niciun referendum” la care a adăugat, după o pauză „până când Quebecul nu va fi pregătit”. În ciuda repetatelor apeluri ale liderilor CAQ și PLQ de a spune clar dacă va iniția un referendum sau nu, Marois a repetat fraza de mai sus până la finalul emisiunii. După dezbatere a susținut că „a clarificat” poziția PQ vis-a-vis de referendum.

Acuzată subtil de Marois că fragmentează votul suveraniștilor, Françoise David (QS) i-a răspuns că PQ nu deține monopolul asupra ideii de suveranitate și că partidul ei, Quebec Solidaire, a fost suveranist de la început. De altfel, Françoise David a atacat PQ și în alte rânduri, acuzându-l că devine suveranist doar când subiectul îi aduce voturi.

François Legault, fostul ministru PQ devenit lider al CAQ și fondator al companiei Air Transat, a evidențiat creșterea economică și crearea de locuri de muncă ca puncte forte ale campaniei sale. „Niciunul dintre voi nu a creat vreodată vreun loc de muncă!”, le-a spus liderilor prezenți la dezbatere.

Philippe Couillard s-a poziționat ca și candidatul care trebuie votat de cei care nu doresc un referendum, nu doresc o cartă a valorilor și sunt îngrijorați de starea economică a provinciei. Atacat de Legault pe tema cartei valorilor, Couillard a calificat demersul ca inutil: nu se pot căuta soluții dacă nu există o problemă.

Fiecare aude ce vrea să audă.

Sondajele online arată că telespectatorii francofoni sunt de părere că Pauline Marois a câștigat detașat prima dezbatere TV din această campanie electorală. În același timp, sondajele din media anglofonă îl așează pe Philippe Couillard în poziția de câștigător detașat al dezbaterii.

Cine a fost cel mai onest candidat?

Topul de mai jos NU se referă la platformele program ale partidelor, la ideile lor de guvernare sau la competențele individuale ale celor patru candidați. Este doar o analiza a discursului liderilor prezenți la dezbatere. Topul celui mai onest lider cântărește declarațiile ambigue, încercările subtile de manipulare a statisticilor, discursul politic fără substanță, aproprierea de simboluri naționale etc.

Cel mai onest candidat:

1. Françoise David
2. François Legault
3. Philippe Couillard
4. Pauline Marois