Teksavvy, obligat să dezvăluie numele abonaților care au downloadat ilegal filme

Providerul de internet trebuie să dezvăluie numele și adresele a 2.000 de clienți care au descărcat ilegal filme de pe internet.

O decizie a curții federale de justiție obligă providerul de internet Teksavvy să identifice clienții care au downloadat ilegal filme ale companiei americane Voltage Pictures, producător al “The Hurt Locker“, “Dallas Buyers Club” sau “Killer Joe.”

Adresele de IP de la care au fost înregistrate downloaduri ilegale au fost monitorizate de Canipre, o companie din Montreal, după cum a anunțat Știri de Montreal în luna mai a anului trecut.

Clienții identificați de Teksavvy ar putea primi scrisori în care compania Voltage Picture îi amenință cu tribunalul. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei prezenți pe listă vor fi obligați să plătească daune companiei producătoare de film.

Conform legilor canadiene, o companie nu poate cere daune mai mari de 5.000$ pentru încălcarea drepturilor de autor, în cazul în care infracțiunea nu a fost făcută în scopuri comerciale.

Tribunalul federal a fost însă atent în luarea deciziei. Îngrijorat de faptul că Voltage Picture ar putea să folosească hotărârea judecătoreasca pentru a speria abonații Teksavvy și a-i obliga să plătească daune mai mari decât este necesar, judecătorul a stabilit un număr de condiții:

    1. Voltage Pictures nu are voie să trimită nicio corespondență abonaților Teksavvy fără ca textul să fi fost aprobat în prealabil de un tribunal.

    2. Scrisoarea trimisă celor din listă trebuie să conțină hotărârea judecătorească și să specifice că niciun tribunal nu a determinat că abonatul a downloadat ilegal filme.

    3. Scrisoarea trebuie să specifice că niciun tribunal nu a stabilit până în acel moment că abonatul trebuie să plătească despăgubiri.

    4. Voltage Picture trebuie să acopere cheltuielile de judecată ale companiei Teksavvy.

    5. Teksavvy nu va dezvălui altceva în afară de numele și adresa abonaților aflați pe listă.

Având în vedere costurile relativ ridicate și inevitabile într-un proces în care trebuie să dovedească download-ul ilegal și ținând cont de despăgubirea maximă legală de 5.000$/persoană, s-ar putea ca Voltage Picture să nu aibă mult de câștigat în urma acestor demersuri.

Ba chiar s-ar putea să iasă în pierdere.

În momentul aprobării legii actualizate a dreptului de autor, David Fewer, director al Canadian Internet Policy and Public Interest Clinic a declarat:

Parlamentul nu a dorit ca tribunalele canadiene să fie folosite de casele de producție în același fel ca în SUA. Legea drepturilor de autor trebuie să rămână un cadru legislativ, nu un model de compensare (n.r. pentru casele de producție)”.

Teksavvy a făcut publice toate documentele judecătorești din bătălia pe care a purtat-o în tribunale, încercând să nu dezvăluie numele celor 2.000 de abonați.