Soci 2014, ziua 5: argint la patinaj, victorie la hochei și un gest altruist

Delegația canadiană aduce o nouă medalie și a treia victorie a echipei feminine de hochei.

Patinajul viteză ne-a pregătit astăzi o nouă poveste frumoasă despre spiritul olimpic. Canadianul Gilmore June, trebuia să participe la proba de 1.000 m – patinaj viteză, când a fost abordat de antrenori. Aceștia l-au întrebat dacă ar putea considera cedarea locului său lui Denny Morrison, patinator mult mai experimentat.

După ce și-a calculat șansele, Gilmore a pus mâna pe telefon și i-a trimis un mesaj lui Denny ca să-l întrebe dacă dorește să îi preia locul în competiție. Denny Morrison ratase acum câteva luni calificarea la proba de 1.000 m, fiind încă în refacere după o fractură la piciorul stâng. Când a citit mesajul a fost convins că cineva i-a furat telefonul lui Gilmore și face glume proaste.

S-a suit însă pe bicicletă și a mers la hotelul acestuia, unde a aflat că totul era adevărat. „Echipa de patinaj viteză are nevoie de niște medalii”, i-a spus Gilmore care era convins că Denny are mai multe șanse să urce pe podium.

Denny Morrison a concurat pe locul colegului său și a câștigat medalia de argint la doar 4 sutimi de olandezul Stefan Groothuis, care a obținut primul loc. Este prima medalie câștigată vreodată de Canada în această competiție.

“I feel like getting my medal and cutting in half because (Gilmore Junio) deserves it.” – Denny Morrison

 

 

Echipa Canadei de hochei feminin a învins SUA după un meci echilibrat și foarte strâns. Canadianca Meghan Agosta, care împlinește 27 de ani chiar azi, și-a făcut cadou două goluri în poarta rivalelor.

Echipa feminină de hochei este neînvinsă până acum. A câștigat meciul cu Elveția cu 5 – 0 și mai apoi cel cu Finlanda cu 3 – 0.

Mâine va debuta echipa masculină de hochei care va întâlni Norvegia. Carey Price va apăra poarta canadienilor.

Brad Jacobs și echipa sa a reușit să-și revină și să câștige meciul de curling împotriva Rusiei cu 7-4. Canadienii pierduseră în fața Elveției și a Suediei.

România.

Sportivii români au avut o zi proastă. Radu Şovăială şi Alexandru Teodorescu, concurenți la sanie dublu, au rămas fără sanie după ce aceasta s-a avariat în urma unei căzături la coborârea de antrenament. Sania de rezervă a fost considerată necorespunzătoare de către organizatori și au fost scoși din competiție.

Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR, a declarat că sportivii au fost scoși din competiție din cauza nivelului lor de pregătire și nu din cauza echipamentului.

Reprezentanta României în proba de coborâre la schi, Ania Caill, a ratat o poartă și a abandonat.

Gest Olimpic.

Într-un video care face înconjurul lumii Justin Wadsworth, antrenorul echipei canadiene de schi fond îl ajută pe schiorul rus Anton Gafarov.  Rusul încerca să termine cursa cu un schi rupt. Wadsworth îi înlocuiește schiul rupt cu unul al echipei canadiene.