Montreal îmbătrânește urât

Portul Vechi din Montreal. FOTO: Cristian Mijea/Știri de Montreal.

Un studiu efectuat de BMO împreună cu Boston Consulting Group arată că economia zonei metropolitane Montreal rămâne în urmă.

În pragul aniversării a 375 de ani de la fondarea Montrealului, un studiu făcut public astăzi arată că cea mai mare metropolă din Quebec și a doua din Canada nu o duce prea bine. Șomaj ridicat, în comparație cu celelalte orașe canadiene, creștere economică modestă, cifrele nu mint: zona metropolitană Montreal (Laval și Rive Sud sunt incluse) își pierde elanul.

Guvernul provincial poartă și el o parte din vină. Deși Montrealul contribuie cu 53% la PIB-ul provinciei, Quebec nu a făcut nicio investiție majoră în metropolă în ultimii ani. Ultimul buget al guvernului Marois păstrează status quo-ul.


În ultimii 15 ani, dezvoltarea economică a zonei metropolitane Montreal a fost mai puțin dinamică decât în Calgary, Edmonton, Ottawa, Toronto sau Vancouver. În toți acești ani, șomajul s-a încăpățânat să rămână la 8,5%, iar PIB-ul a crescut cu doar 37%.

The Intelligence Unit al publicației The Economist anticipează un declin al orașului în perioada 2012-2025. Într-un top 120 al orașelor competitive din lume, Montreal ar scădea de pe locul 28 pe locul 36 în 2025, la egalitate cu Sao Paolo din Brazilia, oraș aflat în plină ascensiune (locul 61 mondial în 2012).
Studiul propune și zece măsuri pe care le-ar putea lua Montrealul pentru a-și asigura o dezvoltare pe măsura celorlalte orașe canadiene. Din păcate aceste propuneri nu prezintă măsuri concrete, ci seamănă mai degrabă cu un discurs motivațional.

1.     Definiți clar țelul Montrealului: să reintre în primele rânduri și să devină apoi unul dintre cele mai dezvoltate orașe.

2.     Mobilizați comunitatea academică, de afaceri și socială, în parteneriat cu primăria și comunitățile din zona metropolitană a Montrealului.

3.    “Reparați” orașul.

4.    Imaginați-vă orașul în viitor.

5.     Rețineți, atrageți și întâmpinați talentul de oriunde ar veni.

6.     Favorizați creșterea companiilor care au potențialul de a deveni noi leaderi internaționali.

7.     Dați Montrealului puterea unei metropole.

8.     Înzestrați Montrealul cu resursele financiare necesare.

9.     Promovați o identitate unică a orașului.

10.     Măsurați riguros progresul făcut.