Legi mai dure pentru protejarea limbii franceze

1
Pauline Marois, prim-ministrul Quebecului. FOTO: Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Guvernul Marois vrea legi mai dure cu privire la Carta limbii franceze în cazul unei majorități parlamentare.

Ministrul responsabil de „Carta limbii franceze” a declarat că Guvernul Marois va introduce din nou în parlament proiectul de lege 14, în cazul în care obține o majoritate parlamentară. Proiectul de lege îngrădește și mai mult folosirea limbii engleze în companii.

Companiile cu mai puțin de 50 de angajați nu erau obligate până acum să vorbească franceză la birou și nici să aibă toate formularele și programele de calculator în franceză. Noul proiect de lege va lăsa această libertate doar companiilor cu mai puțin de 25 de angajați.

De asemenea, noul proiect de lege face dificil accesul la educație în limba engleză și retrage statutul de oraș bilingv mai multor localități, cum ar fi Côte Saint-Luc. După retragerea statutului bilingv, localitatea în cauză nu mai poate, printre altele, trimite materiale informative în engleză rezidenților săi.

Vorbind unor invitați din mediul de afaceri, ministrul responsabil cu limba franceză, Diane De Courcy a promis că va pune capăt „migrării inacceptabile” a Quebecului către bilingvism. Ea a oferit salutul „Bonjour-Hi” ca exemplu al infiltrării periculoase a limbii engleze în viața de zi cu zi.

„Montreal nu este un oraș bilingv, la fel cum Quebecul nu este un Quebec bilingv”, a declarat De Courcy la finalul întâlnirii.

Comunitatea de afaceri a atenționat în mai multe rânduri asupra efectelor nedorite în cazul obligativității folosirii limbii franceze în companii cu mai puțin de 50 de angajați. Cele mai afectate de o asemenea prevedere ar fi startup-urile din domeniul IT&C, de care are atâta nevoie Quebecul. Aproape 100% dintre ele se adresează unei clientele anglofone și au bugete extrem de limitate.

One Response

  1. Cristian Radu

    Pai nu se zvoneste de ceva timp ca PQ vrea anticipate??? Oamenii forteaza un vot de blam in Assembee nationale…:)