Directivă care poate duce la pierderi de vieți omenești

O nouă directivă cere spitalelor din Montreal să evite tratarea pacienților care nu locuiesc pe insulă.

O nouă directivă emisă de Agenția pentru Sănătate si Servicii Sociale din Montreal cere spitalelor din oraș să nu mai trateze pacienții care nu locuiesc pe insulă, inclusiv pe cei care suferă de cancer. Directiva cere spitalelor să îndrume pacienții către instituții din zonele în care locuiesc.

Intenția Agenției este de a reduce „povara” bugetară reprezentată de câteva spitale mari din Montreal. Directiva este însă ilegală. Conform legii canadiene orice rezident are dreptul de a fi tratat la orice spital dorește, în măsura în care acesta are dotările necesare.

Pe de altă parte, este greu de înțeles cum o asemenea măsură ar reduce costurile bugetare per ansamblu. Chiar dacă spitalele din Montreal ar afișa cheltuieli reduse cu pacienții, acestea se vor regăsi la spitalele din afara insulei. În plus, cheltuielile ar putea chiar crește.

Puține centre din provincie beneficiază de dotări la nivelul spitalelor universitare din Montreal, prin urmare pacienții vor ajunge tot pe insulă. Vor fi doar într-un stadiu mai avansat al bolii și vor necesita mai multe resurse. În cazul maladiilor grave, cum este cancerul, există chiar riscul pierderii vieții.

După ce mai multe asociații au contestat public directiva, Agenția pentru Sănătate si Servicii Sociale a revenit cu o declarație. Ei susțin că au cerut spitalelor doar să recomande pacienților instituții aflate în apropierea domiciliului și nu să le refuze tratamentul, oricare ar fi acesta.

Fiecare persoană are dreptul de a alege medicul sau instituția de la care să beneficieze de servicii de sănătate și servicii sociale.R.S.Q., c. 42, s.6.