Canada înăsprește condițiile de obținere a cetățeniei

2

Durata minimă care trebuie locuită în Canada înainte de aplicarea pentru cetățenie va fi de patru ani.

Conform unei legi propuse astăzi, rezidenții canadieni care vor să aplice pentru cetățenie trebuie să fi locuit în Canada o durată minimă de patru ani din șase (1,460 de zile) și trebuie să dovedească faptul că și-au plătit anual taxele.

Toate dosarele persoanelor cu vârste cuprinse între 14 și 64 de ani trebuie să conțină și rezultatele unui test de limba franceză sau engleză, dat într-unul din centrele acreditate de guvern. Testele acceptate sunt CELPIP-General LS sau IETLS pentru engleză și TEF sau TEFaQ pentru franceză și costă între 150 și 285$.

De asemenea taxa de procesare a dosarului a crescut la 300$. Aplicanții care primesc cetățenia mai au de plătit apoi o „taxă pentru dreptul la cetățenie”, de 100$.

Noua lege aduce și pedepse cu închisoarea pentru neadevăruri declarate în formulare. Un neadevăr minor aduce o amendă de 50.000$ și/sau doi ani de închisoare, în timp ce frauda se pedepsește cu amendă de 100.000$ și/sau cinci ani de închisoare.

Proiectul de lege (Bill C-24) a fost introdus în Camera Comunelor în data de 6 februarie. În medie, un proiect devine lege în 3 luni. După ce a trecut de prima cameră, proiectul ajunge în Senat, care poate retrimite proiectul în Camera Comunelor. Dacă nu există obiecții din partea Senatului, proiectul de lege mai are de primit avizul regal de la Guvernatorul General și devine lege.

În cazul unui guvern majoritar, cum este actualul guvern, s-a întâmplat ca un proiect să ajungă lege în doar câteva săptămâni.

Puteți consulta legea propusă de guvernul Harper mai jos.

Bill-C-24

2 Responses

  1. Raduan

    Se va raspandi oare legea pentru toti rezidentii permanenti sau numai pentru cei ce obtin statutul de rezident permanent incepand cu momentul iesirii in vigoare a legii???

    • stirimtl

      În felul în care este formulată legea, nu se ține deloc cont de data obținerii statutului de rezident permanent. Din momentul în care intră în vigoare, nu se mai acceptă cereri pentru cetățenie dacă aplicantul nu a petrecut în Canada patru ani.