Buget PQ: sfârșitul grădinițelor la 7$

Marois a prezentat ieri bugetul Quebecului pe 2014.

O veste buna ar fi faptul că nu se măresc taxele, că sistemul de sănătate a primit cu 3% mai mulți bani decât anul trecut, că se vor introduce noi măsuri pentru prevenirea evaziunii fiscale și că se vor crea stimulente pentru performanță, acordate companiilor private.

Să trecem acum la veștile proaste.

Deși a promis în campania electorală înghețarea contribuțiilor părinților la grădinițele subvenționate, guvernul Marois le scumpește la 8$/zi din toamnă și la 9$/zi începând cu 2015. Prețul va fi indexat cu inflația în anii ce vor urma.

Această măsură ar aduce 32 de milioane de dolari la buget în acest an, 90 milioane în perioada 2015-2016 și 125 milioane pe an în anii următori. Exact 125 de milioane a promis și Montrealului, bani de buzunar, pentru a sărbătorii împlinirea a 375 de ani de existență.

Nici bugetul fără deficit, altă promisiune electorală a PQ-ului, nu se va atinge. Provincia va înregistra în acest an un deficit de 1.75 miliarde de dolari. Marois spune acum că vom ajunge la deficit zero în 2016. Quebecul are acum o datorie de 182 de miliarde de dolari, aproape 50% din PIB.

Puncte importante în buget:

  • Scumpirea treptată a grădinițelor subvenționate
  • 125 milioane $ pentru ziua Montrealului
  • 3% în plus pentru sănătate și educație
  • măsuri pentru reducerea evaziuni fiscale
  • deficit zero în 2016


Foto courtesy Jean Pierre Lavoie