Buget: Canada estimează surplus bugetar din 2015

Foto courtesy Joey Coleman

Creșterea accizei la tabac și țigări va aduce 700 milioane de dolari la buget.

Guvernul federal a anunțat pentru 2014 un buget care nu aduce mari surprize. Ministrul de finanțe Jim Flaherty a vorbit despre noul buget folosind patru termeni care l-ar descrie cel mai bine: prudență fiscală, noi măsuri pentru pregătirea profesională a tinerilor șomeri, masuri pentru încurajarea inovației în industrie și noi măsuri pentru protecția consumatorilor.

În căutare de venituri bugetare, Flaherty a anunțat și mărirea accizelor la țigări, măsura care va aduce 700 de milioane pe an la bugetul de stat. În același timp, taxa pe un cartuș de țigări va crește cu 4$. Guvernul va încasa de acum din accize 21,03$ pe fiecare cartuș de țigări, o creștere de 24%. Nici țigările duty-free nu au scăpat de această acciză.

Canada va menține deficitul de 2,9 miliarde de dolari în acest an, urmând ca în 2015 să înregistreze un excedent de 6,4 miliarde de dolari. Liderii opoziției sunt de părere că partidul aflat la guvernare menține intenționat deficitul pentru a putea trece pe surplus în 2015, an electoral.

Măsurile pentru pregătirea profesională a tinerilor care nu au un loc de muncă au fost introduse prima dată în bugetul de anul trecut, însă până acum nu s-a întâmplat nimic concret în acest sens. Canada Job Grant (Subvention canadienne pour l’emploi) este o subvenție acordată companiilor eligibile care angajează ucenici. Statul, provincia și angajatorul pun fiecare câte o treime din salariul ucenicului. Partea guvernului federal a fost dedusă însă din transferurile pe care le făcea deja provinciilor pentru susținerea pieței muncii, prin urmare, sunt doar bani mutați și un proiect anunțat cu mare pompă care poartă un nume frumos.

Alte puncte importante din buget:
– nicio reducere de taxe
– reguli pentru moneda virtuală Bitcoin
– reguli și verificări la cazinourile online, asociații non-profit și asociații sportive, de teama legăturilor cu crima organizată
– promisiuni pentru o legislație care să nu mai permită senatorilor suspendați să beneficieze de plăți la fondul de pensii
– crerea unei baze de date care să conțina DNA-ul persoanelor date dispărute

Foto courtesy Joey.Coleman