1,5 milioane de dolari mită

Compania SNC Lavalin, cu sediul în Montreal, a făcut plăți suspecte șefului Federal Bridge Corporation (FBC).

O anchetă efectuată de emisiunea „Enquête” a postului național de televiziune Radio-Canada a descoperit un traseu de plăți suspecte făcute într-un cont elvețian de către compania SNC Lavalin.

Compania montrealeză a mutat aproape 1,5 milioane de dolari în contul unui fost șef al companiei federale care se ocupă de întreținerea podului Jacques Cartier. Toate plățile au fost făcute după ce SNC Lavalin a primit un contract de întreținere a podului în valoare de 127 milioane de dolari.

La douăzeci de zile după semnarea contractului, Michel Fournier, fostul șef al Federal Bridge Corporation (FBC), a deschis un cont cu nume de cod „Zorro” la o bancă elvețiană. Plățile au început în același timp cu lucrările de întreținere la podul Jacques Cartier.

Compania Promotag SARL. (agent comercial folosit des de SNC Lavalin) a depus în mai multe rânduri bani în conturile controlate de Fournier. Suma totală virată se ridică la 1.448.083,44 $. La acea vreme, Promotag lucra cu SNC Lavalin la proiecte în Algeria și Libia.

Fournier susține că a deschis contul din Elveția pentru cumnata sa și că nu a auzit în viața lui de compania Promotag SARL. Totuși, în 2009, el a mutat toți banii în conturile unei companii pe care o crease în Insulele Virgine Britanice. Inițial a negat și existența acestei companii.


10 ani Banca Mondială a interzis companiei SNC Lavalin și oricărui subsidiar să mai depună oferte pentru proiectele în care este ea implicată.


SNC Lavalin este suspectată de dare de mită și în țări din nordul Africii, inclusiv în Libia condusă la acea vreme de Moammar Gadhafi.


Foto: Gene Arboit for Wikimedia Commons