Scandalul cartei valorilor își atinge scopul

Pauline Marois, prim-ministrul Quebecului. FOTO: Cristian Mijea / Știri de Montreal.

Sondaj Léger Marketing: Guvernul Marois urcă 4% în detrimentul liberalilor.

Tot circul mediatic din jurul cartei valorilor propuse de PQ și-a atins scopul scontat. Un sondaj Léger Marketing, comandat de agenția QMI, plasează guvernul Marois în teritoriul unei majorități parlamentare.

Parti québécois obține 36% din intențiile de vot, cu 4% mai mult decât obțineau în ultimul sondaj efectuat în decembrie. Matematic, aceasta ar duce la un guvern majoritar PQ. Populația francofonă ar vota cu PQ în proporție de 43%.

Dacă eliminăm Montreal și Quebec din calcule, PQ adună nu mai puțin de 44% dintre intențiile de vot ale francofonilor, alofonilor și anglofonilor.

Partidul liberal a pierdut în aceeași perioada patru procente, obținând acum doar 33% din intențiile de vot. Suportul populației francofone s-a diminuat ajungând la doar 25%.

Același sondaj arată că suportul populației francofone pentru o cartă a valorilor a crescut, cei de acord cu interzicerea simbolurilor religioase ajungând la 69%. Procentul arată o creștere cu 11% din septembrie 2012, luna în care proiectul a fost introdus.

Audierile în cadrul comisiei care analizează proiectul cartei și dezbaterea politică în curs au fost, de asemenea, perfect sincronizate. PQ trebuie să prezinte în curând bugetul pe anul 2014. Acesta ar fi fost cel mai probabil respins de liberali, provocând astfel alegeri anticipate.

Într-o eventuală campanie electorală,  discuția pe marginea  simbolurilor  religioase  este  preferată de PQ unei discuții pe teme economice,  unde  nu  se  poate  lăuda  cu  realizări spectaculoase.