Bixi, în faliment

Compania din Montreal a demarat procedurile de insolvență.

BIXI, sistemul de biciclete publice din Montreal, a demarat procedurile de insolvență, fiind incapabilă să mai achite datorii acumulate la diverși creditori. Compania non-profit datorează 50 de milioane de dolari. Dintre aceștia, 31 de milioane de dolari sunt datorați primăriei Montreal.

Conducerea companiei aflate în restructurare speră să continue să opereze și vara viitoare. Ei spun că modelul BIXI este în continuare un model bun, care merită salvat, dar au declarat că nu pot garanta apariția bicicletelor pe străzile Montrealului la primăvară.

Pentru a reuși să plătească datoriile, managerii încearcă acum să vândă o parte din BIXI, dacă nu chiar toată compania. În același timp, clienții BIXI de peste hotare datorează companiei 5,6 milioane de dolari. Compania a cerut „finanțare temporară” de la guvernul Marois în septembrie dar a primit răspuns negativ o lună mai târziu.

Primarul Denis Codere a declarat că nu va mai acorda finanțări pentru a menține sistemul BIXI pe linia de plutire.


1.100$ prețul unei biciclete BIXI.
 

37.000 numărul de biciclete BIXI folosite în jurul lumii.
 

  5.000 numărul de biciclete BIXI folosite în Montreal.
 


BIXI nu va costa niciun cent din banii contribuabililor”, a declarat în nenumărate ori Gérald Tremblay, fostul primar al Montrealului.

În ciuda dificultăților financiare, BIXI a câștigat nenumărate premii și este un succes internațional. Sistemul a fost exportat în 15 orașe de pe glob, inclusiv în Londra, New York, Melbourne, Boston și Chicago. În cele mai multe cazuri este sponsorizat de companii private.

Bicicleta proiectată la Montreal a căștigat medalia de bronz la International Design Excellence Awards (IDEA) și a ocupat locul 19 în topul celor mai bune invenții ale anului 2008 al revistei Time.