Vito Rizzuto a murit

Vito Rizzuto, șeful montrealez al mafiei, în vârstă de 67 de ani, a murit în acest weekend din cauze naturale.

Cel mai puternic șef al mafiei din Canada a murit din cauza unor probleme pulmonare în noaptea de sâmbătă spre duminică. Purtătorul de cuvânt al Institutului de Medicină Legală a declarat nu va porni nicio anchetă, întrucât Vito Rizzuto a murit, fără nicio îndoială, din cauze naturale.

Vito Rizzuto a fost arestat în 2004 pentru crime comise în anul 1981, când trei căpitani ai mafiei din Brooklyn (din familia Bonnano), New York, au fost ucişi. A fost condamnat la 10 ani de închisoare și a fost eliberat condiționat în octombrie 2012. În lipsa lui, facțiunea calabreză a mafiei a încercat să preia controlul în Montreal.

Rizzuto și Bonnano. Gangsterul canadian Gerlando Sciascia (asasinat), stânga, își caută cheile de la mașină în timp ce ucigașul său, Joseph Massino, dreapta, așteaptă să intre în mașină, în  New York 1981. În mijloc, în costum negru se află  Vito Rizzuto, presupusul șef al mafiei canadiene.

Rizzuto și Bonnano. Gangsterul canadian Gerlando Sciascia, stânga, își caută cheile de la mașină, în timp ce viitorul său ucigaș, Joseph Massino, dreapta, așteaptă lângă portieră. În mijloc, în costum negru se află Vito Rizzuto. New York 1981

Rizutto s-a întors într-un Montreal complet diferit de cel pe care l-a lăsat în 2004, organizaţia sa fiind aproape decimată. Fiul său cel mare Nick (supranumit The Ritz), a fost omorât în decembrie 2009. Câteva luni mai târziu, cumnatul său, Paolo Renda, a fost răpit şi e dat dispărut până în ziua de azi, iar tatăl său, Nicolo (zis şi Zio Cola), a fost asasinat în noiembrie 2010 de către un lunetist în timp ce lua masa în casa lui din Saint Leonard.

După întoarcerea sa în Montreal, mai mulți rivali ai clanului Rizzuto au fost asasinați, în timp ce Vito Rizzuto își consolida poziția. Moartea lui a creat un vid de putere în peisajul crimei organizate canadiene.

Moartea lui Vito Rizzuto va destabiliza nu numai clanul sicilian, ci și crima organizată canadiană în ansamblul ei. E o chestiune de timp, se va găsi cineva care să-i ia locul, dar acest lucru poate crea o mulțime de conflicte”, a declarat André Cédilot, jurnalist specializat pe mafia din Montreal și autor a două cărți pe acest subiect.