Universități împotriva cartei valorilor

Pentru prima dată, trei instituții francofone de învățământ superior se declară împotriva cartei.

Université du Québec à Montréal (UQAM), Université de Montréal (UdeM) și Université de Sherbrooke s-au declarat împotriva proiectului de lege propus de Guvernul Marois, cunoscut ca și Carta Valorilor Quebecoise.

„A interzice însemnele religioase în universități înseamnă a contrazice misiunea însăși a instituției, care este exact aceea de a dialoga, a dezbate și confrunta idei” a declarat pentru Le Devoir Luce Samoisette, rectorul Université de Sherbrooke.

Université de Montréal a fost mai moderată spunând doar că noua cartă nu răspunde nevoilor instituției și că va depune un memoriu în cadrul comisiei parlamentare, care va dezbate proiectul în această iarnă.

Robert Proulx, rectorul UQAM, a fost la fel de tăios ca si omologul său de la Université de Sherbrooke.Proiectul de lege merge împotriva principiului libertății academice, care este la baza oricărei universități. Este imposibil de aplicat și creează inegalități. Și aceasta nu pentru că am respinge principiul secularismului: UQAM este, și a fost dintotdeauna, o universitate publică laică și francofonă, a declarat el.

Simboluri interzise de carta valorilor

Simboluri interzise de carta valorilor

Rolul unei universități este acela de a asigura un progres social, iar acesta se obține printr-o atitudine deschisă care implică respectul absolut al libertății de conștiință și al libertății academice, a mai adăugat Robert Proulx, rectorul universității UQAM.

Universitatea Bishop și-a făcut cunoscute obiecțiile printr-o scrisoare directă adresată ministrului  Bernard Drainville, inițiatorul proiectului de lege.

Universitatea McGill a fost promptă în a denunța public carta valorilor, încă înainte de a deveni proiect de lege. Universitatea trebuie să rămână un spațiu al schimbul liber de idei. Propunerea de a interzice însemnele religioase profesorilor și angajaților noștri este contrară principiilor noastre și nu ajută în niciun fel la neutralitatea atât religioasă sau politică a universității McGill, a declarat Suzanne Fortier, directorul și vice cancelarul universității.

Noua cartă propusă de guvernul Marois ar interzice portul de efecte religioase angajaților din sectorul public. Proiectul de lege specifică interzicerea turbanelor, crucilor mari, kippah, hijab-ul și burka. Ea ar afecta, printre alții, angajații din spitale, guvern și sistemul de învățământ.  În Montreal au fost organizate mai multe proteste împotriva proiectului de lege, iar conducerea Spitalului Evreiesc a declarat că nu are nicio intenție să se supună cartei.

Foto courtesy Abdallahh.