Noul pod Champlain va fi terminat cu 3 ani mai devreme

Oresund, podul leagă Danemarca de Suedia.

Ca să se incadreze în noul grafic, federalii au renunțat la concursul internațional pentru proiect.

Guvernul federal a încredințat proiectul noului pod, care va lega Montreal de South Shore, biroului internațional de consultanță în construcții ARUP, cunoscut mai cu seamă pentru designul Operei din Sydney și pentru munca desfășurată la construcția Centrului Pompidou, în Paris.

ARUP, la rândul său, l-a ales pe arhitectul danez Poul Ove Jensen pentru a superviza construcția noului pod, alături de firma de arhitectură montrealeză Provencher Roy și Asociații. „Arhitectul Poul Ove Jensen este probabil cel mai bun arhitect din lume la ora actuală, în materie de poduri”, a declarat Claude Provencher pentru Radio-Canada. Arhitectul danez a construit până în prezent peste 200 de poduri în 30 de țări.

Provocările întâmpinate de arhitecții noului Champlain sunt numeroase. Podul are o lungime de 3,8 km, trece peste ape care îngheață frecvent și trebuie să reziste sloiurilor care se vor izbi de piloni. De asemenea trebuie să fie înalt pentru a permite trecerea traficului maritim.

Noul pod va fi terminat în 2018, cu trei ani mai devreme decât a fost prevăzut inițial. Guvernul federal, în al cărui jurisdicție se află podul, a declarat că noul Champlain va fi cu plată. „Dacă nu va fi cu plată, înseamnă că nu va fi un nou pod Champlain”, a declarat sec în mai multe reprize Denis Lebel, ministrul infrastructurii.

Poduri purtând semnătura lui Poul Ove Jensen:

Oresund, podul leagă Danemarca de Suedia.

Oresund, podul leagă Danemarca de Suedia.

Ting Kau Bridge, Hong Kong

Ting Kau Bridge, Hong Kong

Stonecutters Bridge, Hong Kong

Stonecutters Bridge, Hong Kong

Nelson Mandela Bridge, Johannesburg

Nelson Mandela Bridge, Johannesburg

 

Foto courtesy  Eddie YipEdward Wong, Shine 2010,  News Oresund.