La grande bouffe: Operațiunea “cârnații”

Sâmbătă, 14 decembrie, ora 14:00, pe Mont Royal. -23 de grade. Vreme perfectă pentru grătar și pentru degustare de cârnați.

Juriul1

Unu-i ardelean, unu-i dobrogean, unu-i bănățean, unu-i oltean și unu-i muntean. Si a venit și modoveanul, care a trecut peste teama ancestrală că la apus de soare o să se întâmpe ceva groaznic…

Ei sunt juriul nostru. Au înfruntat eroic frigul pentru a degusta cârnați proaspeți, făcuți la grătar la -23 de grade (pe termometru). Am cumpărat cârnați de la șase magazine românești: Balkani (Jean Talon), Balkani (La Pavel), Bourret, București, Transilvania și Vatra.

Pentru a stimula apetitul și a-i convinge pe membrii juriului să nu fugă văzând cu ochii din gerul năpraznic în restaurantul de lângă, i-am ademenit cu vin fiert, ceai și țuică fiartă. Ceaiul a fost cel mai puțin apreciat.

Cei șase membri ai juriului provin din toate regiunile României și au dat note de la 1 la 10 cârnaților proaspăt scoși de pe grătar, fără a ști însă de la ce magazin provin cârnații. La final, am adunat notele, am deschis plicul cu numele magazinelor ca la Oscaruri și iată ce a ieșit:

Clasament foarte strâns, după cum se vede.

Aviz producătorilor: Moldoveanul nostru din juriu s-a declarat neimpresionat de niciun sortiment de cârnați. “Nu au suficient de mult usturoi!

După degustare, am umplut din nou grătarul și am continuat să mâncăm, de data aceasta mai puțin organizat.

Cei mai buni cărnați românești din Montreal sunt… croați

Pe lângă cele șase magazine românești, juriul nostru a avut pe masă un al șaptelea sortiment de cârnați. I-am luat de la Charcuterie M-D, convinși fiind că este un magazin cu specific românesc. Cârnații de la M-D au primit cel mai ridicat punctaj (47 de puncte), însă nu au fost incluși în clasamentul final pentru simplul fapt că proprietarul magazinului nu e român. Nu am reușit să dăm de el pentru a-i clarifica originile. Bănuim că e sârb sau croat.

Mulțumim celor șase nebuni frumoși din juriu și celor care i-au însoțit pentru cele aproape trei ore în care am înghețat împreună pe Mont Royal, în cea mai friguroasă zi de până acum în această iarnă. Ce poate fi mai grozav într-o zi geroasă decât să râzi, să bei și să faci un grătar!

Totul pentru cârnați!