Concordia University împotriva cartei valorilor

Singura universitate din Montreal care nu luase poziție față de carta valorilor quebecoises se pronunță împotriva ei.

Senatul și guvernatorii universității anglofone s-au declarat împotriva cartei valorilor și cer amendarea semnificativă a proiectului de lege. Atât reprezentanții conducerii, cât și corpul academic menționează că, deși sunt de acord cu unele principii enunțate în proiect (cum ar fi egalitatea între sexe și statul secular), sunt împotriva unor elemente cheie din acesta.

Ei au declarat că sunt împotriva interzicerii simbolurilor religioase „ostentative” și consideră că proiectul de lege ar fi o încălcare a principiului autonomiei universitare.

Predăm, învâțăm și lucrăm împreună în armonie. Diversitatea este punctul forte al universității noastre și constituie viitorul ei”, au declarat reprezentanții universității la care învață și 6.300 de studenți străini, din 150 de țări. Comunicatul trimis de Universitatea Concordia a fost semnat de 11 sindicate și asociații, inclusiv sindicatul studenților.

Simboluri interzise de carta valorilor

Simboluri interzise de carta valorilor

Noua cartă propusă de guvernul Marois ar interzice portul de efecte religioase angajaților din sectorul public. Proiectul de lege specifică interzicerea turbanelor, crucilor mari, kippah, hijab-ul și burka. Ea ar afecta, printre alții, angajații din spitale, guvern și sistemul de învățământ.  În Montreal au fost organizate mai multe proteste împotriva proiectului de lege, iar conducerea Spitalului Evreiesc a declarat că nu are nicio intenție să se supună cartei.

Université du Québec à Montréal (UQAM), Université de Montréal (UdeM) și Université de Sherbrooke s-au declarat la începutul lunii decembrie împotriva proiectului de lege propus de Guvernul Marois, cunoscut ca și Carta Valorilor Quebecoise.

Foto courtesy Tasitch.