Țarul Tourism Montreal trăia regește pe banii noștri

Un raport al auditorului general arată că fostul șef al Tourism Montreal abuza de banii contribuabililor.

Hoteluri de cinci stele, două mașini la dispoziție, cheltuieli nejustificate și, ca să pună capac, un pachet de plecare extrem de generos, de 639.800$. De toate acestea a beneficiat Charles Lapointe în cei 24 de ani cât a fost țarul Tourism Montreal.

Auditorul general a renunțat la mănuși și numește felul în care a cheltuit Lapointe banii „deturnare de bani publici”. Cheltuielile decontate de-a lungul anilor sunt atât de mari, încât Quebecul negociază cu Lapointe returnarea unei părți din bani, în timp ce fiscul din Quebec și cel federal îl anchetează pentru deduceri ilegale de taxe.

Salariul de bază al fostului șef al Tourism Montreal era de 398.300$, deja mai mare decât al celui mai bine plătit birocrat din Quebec, secretarul general al guvernului, care este retribuit cu  241.500$. La acesta se adăugau o mulțime de beneficii. Salariul pentru o poziție similară în sectorul privat este de doar 170.000$, fără posibilitate de bonus.

Dar Lapointe nu s-a oprit aici. Chiar dacă avea permanent mașină și șofer la dispoziția lui, acesta a revendicat 10.800$ pe an ca și alocație pentru automobil. Verificatorul general a studiat apoi 10 excursii peste ocean, luate prin sondaj. În șase dintre ele Lapointe a plătit de două ori mai mult pentru hotel decât limita de 250$/noapte impusă de guvern. În două ocazii a plătit 1.000$ pe noapte.

În ultimii doi ani, acesta a mai decontat 39.700$ pentru mese la restaurant și 4.100$ în cumpărături de la SAAQ, fără a aduce nicio dovadă. În același timp, Tourism Montreal îi returna bani pe care Lapointe îi dona diferitelor asociații caritabile, în timp ce el le mai deducea încă o dată în actele depuse la finanțe. În ultimii ani, sub conducerea sa, Tourism Montreal a donat 750.000$ fără a urma nicio procedură.

Pe 19 iunie 2013, Tourism Montreal i-a oferit un pachet de plecare de 639.800$ și titlul de „Președinte Emerit”. Acesta titlu a venit cu spațiu de birou, o secretară și promisiunea de contracte de consultanță, toate plătite de instituția de stat.

Tras de mânecă de verificatorul general, Lapointe a renunțat la birou, secretară și contractele de consultanță și a returnat 36.000$ din pachetul de plecare primit. El a mai fost obligat să returneze 72.000$ din alocația pentru automobil primită de-a lungul anilor.

Verificatorul general a făcut cunoscut și faptul că fostul țar se află în „negocieri” cu fiscul provincial și federal, după ce le-a dezvăluit singur practicile financiare din ultimii ani.

Foto (CC BY 2.0) Charles William Pelletier / C2-MTL