Spitalul evreiesc din Montreal va sfida carta valorilor québécoises

Montreal Jewish General, una dintre cele mai renumite instituții din Quebec, trimite un mesaj clar guvernului Marois.

Spitalul evreiesc din Montreal a transmis guvernului Marois că nu intenționează să se supună cartei valorilor québécoises în niciun fel. Noul director al spitalului, Lawrence Rosenberg, nu va depune nici măcar cerere pentru prelungirea termenului de adaptare la noile reguli regăsite în proiectul de lege al cartei. Lawrence Rosenberg, împreună cu întregul board de directori ai spitalului, consideră că proiectul de lege le aduce prejudicii indiferent de forma de implementare și este contrar valorilor Quebecului.

Noua cartă propusă de guvernul Marois ar interzice portul de efecte religioase angajaților din sectorul public. Legea specifică interzicerea turbanelor, crucilor mari, kippah, hijab-ul și burka. Ea ar afecta, printre alții, angajații din spitale, guvern și sistemul de învățământ. Marois a făcut deja concesii în speranța că guvernul ei minoritar va reuși să treacă legea de parlament. Unele modificări, ca și extinderea perioadei de grație pentru anumite instituții au fost incluse vizând special spitalul din Montreal.

În Montreal Jewish General pot fi văzuți evrei și musulmani purtând efecte religioase pe fiecare palier. Spitalul a fost construit în 1934 integral din donațiile comunității evreiești ca răspuns la discriminarea pe care o sufereau medicii evrei în spitalele creștine, afiliate la acea vreme la Biserica Catolică. Mai târziu Montreal Jewish General și-a deschis porțile pentru personal medical de orice religie.

Alături de institutul lor de cercetare, Lady Davis – fondat în 1969, Montreal Jewish General este considerată cea mai importantă instituție medicală din Quebec și sunt renumiți la nivel mondial.

Foto: Sandra Cohen-Rose and Colin Rose