Pătratul roșu – marcă înregistrată

Foto: Cristian Mijea / Știri de Montreal
Foto: Cristian Mijea / Stiri de Montreal

Un antreprenor încearcă să înregistreze simbolul protestelor de anul trecut, din Montreal.

După ce a fost afișat de milioane de ori, devenind simbolul protestelor studențești de anul trecut, pătratul roșu (carré rouge) ar putea fi monopolizat de un magazin de haine. Raymond Drapeau din Longueuil a depus o cerere la Oficiul pentru protecția mărcilor din Quebec prin care încearcă înregistrarea ca și marcă proprie a „unui pătrat roșu cu ac de siguranță”.

Descrierea din cererea de înregistrare a mărcii nu lasă loc de interpretare. Este exact simbolul purtat în piept de sute de mii de studenți și susținători ai protestelor din „primăvara arțarului”.

Nu văd de ce s-ar supăra creatorii simbolului sau asociațiile studențești. Au avut destul timp să îl înregistreze. Cei care trebuiau să-și facă treaba nu și-au făcut-o”, a declarat Raymond Drapeau pentru cotidianul La Presse. Patratul Roșu - Carre Rouge - Studenți Proteste

Asociația pentru solidaritate sindicală a studenților (ASSE) nu a vrut să comenteze situația. Raymond Drapeau s-a declarat pregătit să negocieze cu studenții dacă va fi cazul.

De partea federală, antreprenorul a făcut cererea de înregistrare a mărcii încă din 2012, când protestele studențești erau în toi. Ea a fost aprobată luna trecută și a intrat în perioada de trei luni de zile în care cei interesați pot face comentarii legate de legitimitatea mărcii.

Raymond Drapeau este proprietarul magazinul online de haine www.carrerougesolidarite.ca. El susține că dorește să susțină financiar cauza studenților, dar că nu este încă pe profit.


Foto pătrat roșu (CC BY 2.0) Memologies.