Habemus primar

Denis Coderre este noul primar al Montrealului.

Fostul politician federal a reușit să-și devanseze oponenții și să câștige alegerile pentru primăria Montrealului la diferență de aproape 6% de următorul clasat, nou venita Mélanie Joly.
Prezența la urne a fost însă una neașteptat de mică, având în vedere scandalurile de corupție care au ținut prima pagină a ziarelor aproape tot anul. Doar 43,25% dintre montrealezii cu drept de vot s-au obosit să se deplaseze până la secțiile de votare, cu un singur procent mai mult decât la ultimele alegeri.

Românca Magda POPEANU, Projet Montréal – Équipe Bergeron, a câștigat un loc de consilier în primăria Montreal din partea CDN-NDG.

Caroline St-Hilaire a câștigat din nou primăria din Longueuil cu 87,30 %. Prezența la vot a fost mai scăzută decât în Montreal, ea fiind de doar 34,0 %.

Lavalul și-a votat primar un fost polițist, Marc Demers, care a câștigat postul de primar cu 44,19 % din voturi, la 20 de procente diferență față de următorul clasat. Candidatura lui Marc Demers va fi cel mai probabil contestată de opozanții acestuia care au aflat că noul primar nu a locuit in Laval timp de patru luni în anul care a precedat alegerile. Pentru ca o candidatură la postul de primar să fie eligibilă, candidatul trebuie să fi locuit în localitatea respectivă cel puțin un an întreg înainte de alegeri. Prezența la vot a fost și aici scăzută, de doar 41,1 de procente.

Primarii din Cote-st-Luc, Westmount, Mont Royal și Dollard-Des Ormeaux au avut un sfârșit de săptămână liniștit. Aceștia nu au avut niciun contracandidat și au fost reinvestiți.

Singura municipalitate de pe Ile de Montreal cu simț civic ridicat este Senneville. Din totalul de 920 de locuitori, 79,8 % s-au prezentat la vot. Jane (Foukal) Guest i-a luat locul la primărie lui George McLeish.