Montreal a eradicat corupția!

Denis Coderre a demarat procedura de angajare a unui inspector general în primărie.

Principala promisiune a lui Denis Coderre din timpul campaniei electorale a fost aceea de a crea un post de inspector general în primărie, cu atribuții de anchetare a contractelor publice. Propunerea a fost aprobată de comitetul executiv al primăriei Montreal în această dimineață. Comitetul executiv, numit de primar la începutul săptămânii, are 11 membri, 9 dintre ei fiind membri ai partidului lui Coderre.

Este dovada unei schimbări majore la nivelul metropolei și o premieră în Canada. Măsura va dovedi maturitatea Montrealului” a declarat proaspătul primar.

Inspectorul general va avea un singur mandat pentru o durată de cinci ani. El va fi independent și va avea puterea să investigheze atât contractele curente, cât și cele atribuite în trecut. De asemenea, va putea demara proceduri legale împotriva eventualelor cazuri de corupție.

Acest post nu vine, însă, fără o notă de plată pe măsură. Bugetul alocat inspectorului general este de cinci milioane de dolari pe an.

Cum va reuși noul inspector general eradicarea corupției din primărie rămâne un mister. În timp ce comisia Charbonneau dezvăluia în fiecare săptămână mecanismele prin care era furată primăria, instituția era păzită de nu mai puțin de 64 de cavaleri care luptau împotriva corupției.

Biroul auditorului general are 24 de membri, biroul de control financiar numără și el 20 de inspectori însărcinați cu supervizarea cheltuielilor din bani publici, iar unitatea de poliție EPIM, creată în decembie cu scopul exclusiv de a investiga primăria, numără și ea 20 de membri. La toți aceștia se adaugă unitatea anticorupție provincială UPAC.

Având în vedere cele de mai sus putem trage o singură concluzie: noul inspector general al primăriei este nimeni altul decât Batman!