Rețea importantă de falsificatori de carduri arestată

Poliția provincială a destructurat o rețea de falsificatori de carduri bancare care opera din Quebec.

Serviciul de anchetă a infracțiunilor economice al poliției provinciale (Sûreté du Québec) a destructurat cea mai mare rețea internațională de falsificatori de carduri bancare care opera din Quebec.  Operațiunea s-a derulat în Montreal, Laval, Longueuil, Boucherville, Chambly și Magog a dus la arestarea a 16 persoane, inclusiv a capului rețelei, Zobair Javad, de 33 ani, din Boucherville. Mai mult de 20 de percheziții au fost efectuate în magazine și reședințe private din Montreal și împrejurimi.

Rețeaua ar fi orchestrat fraude în afara granițelor Canadei în valoare de 12 milioane de dolari. Membri rețelei instalau în magazine terminale POS modificate și interceptau datele bancare ale clienților. Aceste date criptate erau trimise în Quebec pentru a fi decriptate și retrimise apoi în străinătate, în principal în Europa. Membri ai rețelei aflați în Franța, Germania și Panama, clonau cardurile decriptate și le foloseau pentru a retrage bani din conturile victimelor. Toată operațiunea dura uneori mai puțin de o oră de la interceptarea inițială a datelor bancare.

Membri rețelei au reușit să compromită în acest fel peste 30.000 de carduri bancare. Capul rețelei, împreună cu celelalte 15 persoane arestate, au fost prezentați în fața judecătorului ieri după-amiază. Toți sunt cetățeni canadieni.

Purtătorul de cuvânt al poliției provinciale a declarat că ofițerii încă analizează datele aflate pe calculatoarele suspecților, alături de o mare varietate de componente electronice ca și cipuri bluetooth, scannere de benzi magnetice, tastaturi de POS, benzi magnetice pentru cărți de credit, aparate de criptat carduri și alte componente de POS.

Acțiunea botezată de polițiști „Projet Lorgnette” a început în august 2012. La operațiunea de ieri dimineață au participat 150 de polițiști ai poliției provinciale, alături de ofițeri de la serviciul de poliție din Longueuil și Laval. Asociația Bancherilor Canadieni și Brigada de fraudă bancară a Direcției regionale a poliției judiciare Paris au colaborat de asemenea la anchetă.

Foto: MPD01605