Protest Roșia Montană la Montreal, săptămâna VII

Mai bine de 40 de români au protestat la Montreal împotriva proiectului minier de la Roșia Montană.

Pentru a șaptea săptămână consecutivă, românii din Montreal au protestat timp de două ore în fața Consulatului General al României împotriva exploatării miniere cu cianuri de la Roșia Montană.

Click aici pentru alte știri despre protestele Roșia Montană din Montreal.Rosia_Montana_Montreal_VII-7

Un trecător s-a transformat după câteva minute în protestatar

Eram în trecere, am văzut protestul și m-am oprit să văd ce se întâmplă”, spune geograful și scriitorul Pierre-Yves Pépin în timp ce împarte pliante trecătorilor.

L-am văzut când s-a oprit. După ce a primit un pliant informativ despre proiect, a studiat cu atenție o pancartă plină cu fotografii de la Roșia Montană, a mai citit încă o dată pliantul, a mai pus căteva întrebări și după câteva minute împărțea chiar el pliante trecătorilor.Rosia_Montana_Montreal_VII-8

Nu auzisem de Roșia Montană și nici de proiectul minier al Gabriel Resources. Cred însă în puterea solidarității și cred că este nevoie de solidaritate. De aceea am decis să mă alătur protestului. Am mulți prieteni români. România este o țară extraordinară, plină de vitalite, cu o cultură complexă și profundă,” a mai spus Pépin.

Din Montreal, solidari cu Roșia Montană

Pe 17 octombrie a avut loc la Montreal o întâlnire între reprezentanți ai comunității românești în urma căreia a fost semnat un document de solidaritate cu protestele din România și din toată lumea împotriva proiectului minier de la Roșia Montană. Documentul cere, printre altele, Parlamentului României să respingă proiectul legislativ propus de guvern, nominalizarea României pe lista pentru includerea Roșia Montană în patrimoniul UNESCO și interzicerea prin lege a exploatărilor miniere cu cianuri.

Documentul a fost semnat de asociații comunitare și culturale românești din Montreal, media, dar și de doctori, ingineri, arhitecți și artiști din Montreal, precum arhitectul Dan Hanganu, decorat cu Ordinul Canadei și membru de onoare al Academiei Române, și Marc-Marinescu Constantin, director și director artistic al Concursul internațional de arte vizuale Juste pour Rire.

De asemenea, grupul Canada Save Roșia a finalizat zilele trecute o petiție adresată primului ministru canadian Stephen Harper. Petiția Canada support for destructive mining in Romania? Not in my name! cere guvernului canadian să retragă companiei Gabriel Resources sprijinul pentru proiectul de la Roșia Montană. La momentul redactării acestei știri, petiția adunase 510 semnături.