Ottawa nu crede că România ar bloca acordul de liber schimb cu UE

Guvernul nu crede că România va deraia acordul de liber schimb aproape încheiat între Canada și Uniunea Europeană.

Ministrul român de externe, Titus Corlățean, a declarat în această săptămână că România ar putea refuza semnarea acordului de liber schimb, în cazul în care Canada refuză să ridice obligativitatea vizelor pentru cetățenii români. Acordul de principiu semnat vinerea trecută între Canada și UE trebuie să obțină semnăturile tuturor celor 28 de țări membre ale Uniunii pentru a intra în vigoare.

Aflat la Montreal joi, ministrul federal al Comerțului Internațional, Ed Fast, s-a declarat nerăbdător să vadă această chestiune rezolvată. El a amintit că vizele impuse de Canada pentru trei țări europene, România, Bulgaria și Cehia, au fost răspunsul în fața unui aflux anormal de cereri de refugiat nefondate venite din partea cetățenilor acestor țări.

Între timp obligativitatea vizelor pentru Cehia a fost ridicată. Ed Fast a mai declarat că sunt speranțe să se ajungă la un acord similar și cu România și Bulgaria, fără să precizeze un interval de timp în care vizele ar putea fi ridicate.

Ministrul a insistat asupra faptului că obligativitatea vizelor și comerțul internațional sunt două probleme complet distincte și că Ottawa nu are nicio intenție de a crea vreo legătură între ele. Ed Fast a declarat și că ministrul Imigrației, Chris Alexander, a discutat cu România și Bulgaria în scopul rezolvării problemei vizelor.

Foto courtesy Joisey Showaa.