Eu… pentru cine votez?

2

În cursa pentru primăria Montrealului s-au înscris nu mai puțin de 12 candidați.

Dintre candidații înscriși în cursa pentru primăria Montrealului i-am ales pe cei mai importanți pentru o trecere în revistă a principalelor puncte atinse în campania electorală. În ordinea în care s-au clasat în ultimul sondaj ei sunt: Denis Coderre, Mélanie Joly, Richard Bergeron și Marcel Côté.

DENIS CODERE
Denis_Codere Partidul: Équipe Denis Coderre

Ocupație: Politician federal de carieră, a candidat prima dată pe listele Partidului Liberal în 1988. A fost ales membru în parlament în 1997. Ultimul mandat l-a câștigat în 2011.

Venit 2012: 187.067,84$ (salariu deputat federal + drepturi de autor publicare de articole)

Impozit 2012: Provincial: 18,3%, Federal: indisponibil.

Câți candidați din echipa primarului demisionar din motive de corupție? 22

MTL – Măsuri anticorupție: „Vom crea funcția de Inspector General însărcinat cu investigarea și lupta împotriva corupției.”

MTL – Stimularea economiei: „Vom crea condiții pentru a face orașul atrăgător pentru companii: WiFi în spații publice, 3G în metrou, autobuze dotate cu GPS.”

MTL – Locuințe: „Vom stimula construirea de locuințe abordabile cu 3 sau 4 dormitoare. Vom imbunătăți programul de subvenții pentru a ține familiile tinere în oraș”

MTL – Sărăcie: „Vom crea o bază de date actualizată cu date despre sărăcie și oamenii străzii. Vom adopta un program prin care să preluăm controlul spațiilor abandonate. Ne vom asigura că fiecare proiect imobiliar nou include locuințe la preț accesibil în proporție de 30%.”

MTL – Transport: „Vom transforma STM într-un sistem integrat care să coordoneze tot ce ține de transport public: Autobuze, Metrou, Bixi, Parcări. Vom adăuga benzi de circulație rezervate pentru STM. Vom coordona mai bine lucrările la infrastructura publică și vom investi mai mult în întreținerea drumurilor.”

MTL – Mediu: Nicio poziție. Părți bune: Experiența în politică. Părți proaste: Echipa este formată în proporție de 40% de consilieri din administrația lui Gerald Tremblay, primarul care a demisionat în mijlocul unui scandal de corupție. Zilele trecute a trebuit să își dea afară candidatul din St. Leonard, Robert L. Zambito, după ce o anchetă Radio-Canada a dezvăluit că a încercat să mituiască alți consilieri pentru a scădea prețul unui teren pe care îl vindea primăria. Mario Charpentier este un alt candidat din echipa lui Codere care a fost acuzat de ilegalități. În timpul carierei de politician federal Codere a dobândit reputația de politician populist, care lovește pe la spate.

 MÉLANIE JOLY
Melanie_JolyPartidul: Le Vrai changement pour Montréal Ocupație: Avocat (UdeM+Oxford), fost director și asociat la firma de PR Cohn&Wolfe Venit 2012: 220.860,15$ (salariu + bonusuri director Cohn&Wolfe) Impozit 2012: 39,6% Provincial + Federal Câți candidați din echipa primarului demisionar din motive de corupție? 0 MTL – Măsuri anticorupție: „Vom crea un cod de etică la care vor trebui să adere toate companiile care vor să facă afaceri cu primăria. Ne vom asigura că inspectorii primăriei posedă expertiza necesară pentru a evalua corect dosarele participante la licitații. Vom crea de asemenea un <<geek squad> > care să urmărească eventualele nereguli în contractele semnate de primărie ” MTL – Stimularea economiei: „Vom incuraja antreprenorii prin simplificarea procesului de inregistrare a unei companii și ușurarea pașilor pentru a obține autorizații de la primărie. Vom crea o poziție de director pentru dezvoltare economică. Acesta va lucra împreună cu Montreal Internațional pentru atragerea de investitori și pentru o coordonare mai ușoară cu primarii din cartiere, cu regiunile și cu federalul ” MTL – Locuințe: „Vom extinde linia albastră de metrou și vom adăuga 100km de rute de autobuz express.” (n.r. măsura afectează indirect problema locuințelor.) MTL – Sărăcie: „Vom crește bugetele departamentelor de control pentru a inspecta și lua măsuri împotriva apartamentelor necorespunzătoare închiriate săracilor. Vom încheia parteneriate cu grupuri comunitare pentru a fi mai eficienți în acțiunile de suport pentru oameni aflați în șomaj, bătrâni sau cu dizabilități.” MTL – Transport: „Vom extinde linia albastră de metrou și vom adăuga 100km de rute de autobuz express.” MTL – Mediu: „Vom planta 300.000 de copaci în următorii patru ani. Vom cere fiecărui antreprenor să planteze copaci odată cu noile proiecte imobiliare. Vom încuraja fermele urbane și vom deschide 20 de grădini comunitare noi.” Părți bune: Tânără (34), dinamică, nepătată de scandaluri de corupție și plină de energie. Ambițioasă și conectată la realitățile unei lumi în era digitală, activă pe social media, ar putea fi exact persoana în stare să scoată Montrealul din apatie și să îl aducă la strălucirea din perioada Expo 67. Părți proaste: Lipsa de experiență în administrația locală.

RICHARD BERGERON
Richard_BergeronPartidul: Projet Montréal Ocupație: Arhitect, Planificare urbană Venit 2012: 59 153,10$ (salariu consilier primăria Montreal + drepturi de autor cărți) Impozit 2012: 14,6% Provincial + Federal Câți candidați din echipa primarului demisionar din motive de corupție? 0 MTL – Măsuri anticorupție: „Vom reduce puterile comitetelor executive. Vom face toate dezbaterile comitetelor de orice fel deschise pentru public și disponibile pe internet.” MTL – Stimularea economiei: „Vom construi o magistrală maritimă pe 100 de hectare din jurul fluviului. Vom curăța terenurile contaminate și le vor deshide pentru proiecte de dezvoltare economică.” MTL – Locuințe: „Vom reduce exodul către suburbii prin construirea de locuințe în jurul hub-urilor de transport în comun. Vom grăbi construcția proiectelor imobiliare ca și Outremont train yards și spitalul Royal Victoria” MTL – Sărăcie: „Vom stabili un fond de terenuri destinate construcției de locuințe sociale și accesibile.” MTL – Transport: „Vom demola bucata din autostrada Bonaventure de pe teritoriul Montrealului și vom construi locuințe la preț accesibil. Vom readuce tramvaiul la Montreal. Vom reduce traficul în centrul Montrealului cu 50% în următorii 20 de ani și vom extinde toate liniile de metrou.” MTL – Mediu: „Vom adopta reguli cu privire la nivelul de zgomot din oraș. Vom reduce folosirea betonului în construcții și vom încuraja fermele urbane. Vom crea noi parcuri și vom face malul fluviului St Laurent accesibil locuitorilor din Montreal.” Părți bune: Este cel care a cerut demult o anchetă în administrația Tremblay. Este cel mai eco-responsabil dintre candidați și unul dintre puținii consilieri care își iubește cu adevărat orașul. Părți proaste: Unele propuneri sunt utopice vis-a-vis de realitățile orașului. De multe ori nu este în stare să vadă imaginea insulei în ansamblu.
MARCEL CÔTÉ
Marcel_CotePartidul: Coalition Montréal Ocupație: Economist, Fondator SECOR (KPMG) Venit 2012: 406.783,90$ (salariu consilier KPMG + investiții pe piața de capital) Impozit 2012: 27,9% Provincial + Federal (și-a donat 14,2% din venituri) Câți candidați din echipa primarului demisionar din motive de corupție? 8 MTL – Măsuri anticorupție: „În loc de a interzice companiilor să mai lucreze cu orașul, vom pedepsi oamenii vinovați și vom cere companiilor să înapoieze banii furați. Vom întări managementul pentru a preveni corupția și vom instaura un ofițer însărcinat cu etica. Acesta va răspunde direct comitetului de audit al primăriei. Toți membri din comitete executive trebuie să treacă o verificare de securitate condusă de poliția provincială.” MTL – Stimularea economiei: „Vom întări rețelele de antreprenoriat și startup-uri din Montreal. Vom dezvolta o strategie de revitalizare a sectorului manufacturier, bazat pe tehnologii emergente.” MTL – Locuințe: „Vom ajuta 5.000 de familii să-și cumpere o primă casă, vom oferi ajutor financiar la 2.200 de familii pentru renovări, vom construi 2.000 de locuințe cu trei dormitoare și vom ajuta universitățile să-și construiască noi reședințe pentru studenți.” MTL – Sărăcie: „Vom construi 15.000 de unități de locuințe sociale în cinci ani, cu ajutorul guvernului provincial. Vom angaja inspectori și vom crea o baza de date cu proprietari care nu își întrețin imobilele pe care le închiriază la săraci.” MTL – Transport: „Vom ajuta prelungirea liniei albastre de metrou până la Anjou, vom adăuga 150 de noi benzi rezervate autobuzelor, vom extinde teritoriul deservit de BIXI și vom adăuga 400km la rețeaua de piste ciclabile a Montrealului.” MTL – Mediu: „Vom crea noi parcuri și vom face malul fluviului St Laurent accesibil locuitorilor din Montreal și vom deschide trei noi plaje. Vom lua măsuri pentru protejarea Mount Royal de dezvoltatorii imobiliari. Vom insista ca 20% din orice nou proiect imobiliar să fie spațiu verde.” Părți bune: Este candidatul cu platforma cea mai bine pusă la punct. Are experiență în management la scară mare. Părți proaste: În timpul campaniei electorale a arătat că nu are o problemă să împingă regulile până aproape de ilegal. Scandalul telefoanelor automate l-a și costat o mulțime de procente, ajungând ultimul din cei patru candidați, deși era principalul oponent al lui Codere.   Foto: Denis Codere, Melanie Joly, Richard Bergeron – Cristian Mijea/Știri de Montreal. Foto: Marcel Cote – courtesy biroul media Coalition Montréal.

2 Responses

  1. Al

    Imi place prezentarea, brava…urnele anticipate sunt deschise de cateva zile, am votat deja cu………unul din cei 4 🙂