Canada are 24 de miliardari, o creștere cu 33% în ultimii 10 ani

Numărul miliardarilor canadieni este mic în comparație cu SUA, care se laudă cu 405 miliardari.

Studiul efectuat de Credit Suisse arată că miliardarii canadieni își pierd mai ușor averile. Dintre canadienii care erau pe lista miliardarilor în 2000, au rămas numai 44% după 10 ani. Vecinii noștri au avut mai mare grijă de averi, ei regăsindu-se pe lista din 2010 în proporție de 65%. Media în G7 este de 55%.

Același studiu a aflat că diferența dintre averile din SUA și Canada aproapte s-a dublat în cursul anului trecut. Fenomenul a fost influențat de doi factori: dolarul canadian mai slab decât cel al vecinilor, care face ca averile canadienilor să pară mai mici și creșterea piețelor din SUA, combinate cu o încetinire a pieței din Canada.

În același timp, averea este mai bine distribuită în Canada față de SUA. Media per toată populația Canadei este de 90.300$/locuitor, față de 44.900$/ locuitor la vecinii noștri.

Studiul sugerează și iminența unei corecții pe piața imobiliară din Canada, având în vedere regulile ipotecare mai stricte care au intrat în vigoare în 2012 și care au dus, conform Credit Suisse, la o „răcire” a pieței. Nu este clar din raport dacă ar trebui să ne așteptăm la o aterizare blândă sau forțată a pieței imobiliare din Canada.

La nivel global, bogățiile acumulate de cei mai înstăriți pământeni au crescut cu 4,9%, ajungând la 241 miliarde de dolari. Trendul se va menține până la o creștere estimată de Credit Suisse de 40% în următorii cinci ani. Economiile emergente vor adăuga aproximativ 30%, din care China singură aduce o jumătate.

Topul miliardarilor al revistei Forbes pe 2013 includes nume canadiene ca și magnatul media David Thomson (Thomson-Reuters), cu 20,3 miliarde U.S.$, distribuitorul și procesatorul de produse alimentare Galen Weston, 8 miliarde U.S.$ și proprietarul companiei canadiene de pe locul trei ca mărime, Jim Pattison, cu  5,5 miliarde $. Topul Forbes conține 29 de miliardari canadieni. Cinci dintre ei lipsesc însă din studiul Credit Suisse.

Singurul român care intră în topul Forbes este Ioan Niculae, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari. El deține grupul  InterAgro, echipa de fotbal Astra Ploieşti și rafinăria cu același nume. În anul 2007 și-a vândut pe 86 milioane de dolari acțiunile deținute la compania Asirom. Investiția sa în compania de asigurare a fost de 21 de milioane, odată cu participarea la o mărire de capital a Asiromului în 1998.

În ce țări locuiesc cei mai mulți milionari?