Bell își spionează abonații

Bell și-a schimbat politica de confidențialitate ca sa-i permită să urmărească obiceiurile clienților.

Începând cu 16 noiembrie, Bell începe să colecteze date extinse despre clienții săi spunând că le va folosi pentru a îmbunătății performanța rețelei, pentru a produce rapoarte de marketing și pentru a vinde reclame targetate pe telefoane mobile și tablete. În prezent, nicio altă companie de telecomunicații canadiană nu a propus o monitorizare a clienților de acest fel.

Noul sistem va înregistra tot: pagini web vizitate, structura convorbirilor telefonice, locația (GPS), emisiunile TV la care se uită abonații și le va corobora cu date despre vârsta abonatului, sex sau produse și servicii cumpărate deabonații lor. Bell susține că datele colectate de sistem nu vor fi corelate cu identitatea abonaților și își apără planul spunând că este perfect legal.

Compania chiar a sugerat că abonații săi și-ar dori aceasta și a adăugat:

Privim noul sistem ca pe un serviciu pozitiv care aduce plus-valoare pentru clienții noștri. Bbineînțeles, este un pas înainte și pentru agențiile de publicitate care se vor putea adresa clientului potrivit cu mesajul potrivit.”

Ei au declarat că abonații pot să opteze pentru a nu primi reclame targetate, uitând să specifice că vor fi monitorizați indiferent de alegere.

Michael Geist, profesor de drept la University of Ottawa (catedra de cercetare Legi privind internetul și comerțul on-line) a declarat:

Bell este într-o poziție care îi permite să colecteze date la un nivel chiar mai extins decât Google, având în vedere domeniile unde activează” și că „va ști aproape totul despre tine”.

În plus, Bell plănuiește să vândă datele către alți clienți și către companii de marketing, care pot să folosească informațiile pentru a-și atinge scopurile proprii.

Comisarul canadian pentru protejarea datelor confidențiale pe internet a deschis o anchetă.

Bell Canada, cu sediul la Montreal, este unul dintre cei trei mari provideri de telecomunicații țară. Bell Media deține rețeaua CTV și încă 44 de canale TV specializate, în timp ce Bell Media Radio deține 109 stații radio pe tot teritoriul Canadei. În domeniul telefoniei mobile, Bell mai deține Solo Mobile și Virgin Mobile Canada). Bell Canada Enterprises (BCE), umbrela care adună toate aceste companii, deține 18% din echipa de hockey Montreal Canadiens și 37.5% din Toronto Maple Leafs.

Bell Canada Enterprises (BCE) a ocupat locul 262 în ediția din 2011 a topului Forbes Global 2000.

Foto courtesy James Cridland.