1 din 6 medici specialiști nu își găsește job în Canada

O proporție îngrijorătoare de medici specialiști nu găsesc slujbe pe măsura calificării lor în Canada.

În timp ce pacienții așteaptă săptămâni, uneori chiar luni, pentru a fi văzuți de un specialist, medici care au petrecut un deceniu pregătindu-se nu își găsesc slujbe în Canada. Un studiu al Royal College of Physicians and Surgeons of Canada pentru anii 2011-2012 arată că 16% dintre medicii specialiști erau șomeri, motivul principal fiind înghețarea bugetelor unităților spitalicești.

Printre motivele care au dus la creșterea ratei șomajului printre medici specialiști menționăm:

  • numărul ridicat de medici specialiști în competiție pentru resurse limitate (saloane de operație, paturi)
  • medici în vârstă care nu se pensionează
  • medicii specialiști sunt înlocuiți de infirmieri sau asistenți medicali
  • reticența medicilor consacrați de a ceda din timpul lor la sala de operații
  • pregătire necorespunzătoare din punctul de vedere al nevoilor din comunitatea în care trăiește medicul, plus imposibilitate de relocare (motive – copii, cariere ale partenerilor de viață, părinți în îngrijire)

Aproape 20% dintre medicii specialiști care și-au terminat recent certificările au declarat că vor căuta de lucru în afara Canadei. Specialitățile cu cele mai mari dificultăți la angajare sunt gastroenterologie, chirurgia generală, hematologia, microbiologia medicală, medicina nucleară, neuro chirurgia, oftamologia, chirurgia ortopedică, oncologia, urologia și chirurgia cardiacă.

Pentru întocmirea acestui studiu au răspuns 1.371 din 4.233 de medici specialiști care au reușit examenul de certificare final.

Un studiu independent efectuat de Federația medicilor rezidenți din Quebec a anunțat în urmă cu o lună că 30% din medicii aflați în ultimele două luni de rezidențiat nu și-au găsit slujbe pe măsura calificării lor.

Foto courtesy MilitaryHealth.