Bixi nu reușește să facă profit

Verificatorul orașului Montreal, îngrijorat de situația companiei care administrează Bixi.

Operatorul sistemului de închirieri public de biciclete Bixi, care numără peste 5.100 de biciclete, se aștepta în urmă cu doi ani să intre pe profit. În 2011, Société de vélos en libre-service (SVLS) a primit de la primăria Montreal peste 100 de milioane de dolari pentru a susține expansiunea internațională a sistemului.

Cu toate acestea, verificatorul general al orașului Montreal Jacques Bergeron se declară „neliniștit” cu privire la capacitatea companiei care gestionează activitățile Bixi de a-și continua activitățile, scrie Radio Canada. „Am constatat că sunt suficiente elemente care ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea SVLS și a Bixi Toronto de a continua să opereze”, a scris Bergeron într-o scrisoare adresată primarului Montrealului, Laurent Blanchard.

Nu este prima dată când SVLS este în centrul atenției din cauza problemelor financiare. Potrivit datelor obținute în urmă cu un an de Radio Canada, pierderile operatorului s-ar fi cifrat la aproximativ 2,8 milioane de dolari în 2012.

Operarea sistemului Bixi costă echivalentul a 6.000 $ pe bicicletă.  SVLS a mizat pe vânzările internaționale pentru a recupera sumele investite în rețeaua montrealeză.

Anul trecut, mai mult de 49.000 de locuitori din Montreal au fost abonați la Bixi și au efectual 13 milioane de deplasări.

Sistemul public de închirieri de biciclete a fost exportat peste tot în lume: Londra, Melbourne, Washington, Boston, Toronto, toate funcționează cu biciclete fabricate în Saguenay, Quebec de Cycles Devinci. Ultimul oraș în care a fost lansat sistemul – sub numele de Citi Bike – este New York.