Roșia Montană: Câțiva dintre românii din spatele protestelor de la Montreal

2

Câteva zeci de persoane au protestat pentru a patra săptămână consecutivă la Montreal împotriva exploatării cu cianuri de la Roșia Montană.

Protestele de la Montreal împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană au ajuns la a patra săptămână. În fiecare duminică, zeci de români se adună în fața Consulatului General al României și protestează timp de aproape două ore împotriva proiectului, în semn de solidaritate cu mișcările din România și din alte orașe din lume. Protestul din această săptămână a adunat aproximativ 30 de persoane, comparativ cu săptămânile trecute când la protest au participat în jur de 60 – 70 de persoane.

Click aici pentru alte știri despre protestele Roșia Montană din Montreal.

Pe câțiva dintre participanți i-am văzut aproape în fiecare săptămână. Sunt printre cei mai vocali și unii dintre cei care au contribuit cel mai mult la logistica protestului. Au organizat evenimentul pe Facebook, au scris comunicate de presă pe care le-au trimis mass-media din Montreal, au conceput, editat, printat bannere, au făcut insigne și pancarte pentru protest, împart pliante trecătorilor. Știri de Montreal a stat de vorbă cu câțiva dintre ei.

 

Anca

Protest_Rosia_Montana_S4_Montreal-8-2„Toate bannerele cu care am venit la protest sunt concepute și printate de mine. Am adus și tamburine și măști. Nici nu contează câți bani am cheltuit. (…) Mai important este că protestele din fiecare duminică reprezintă doar aproximativ 2% din ce se întâmplă aici la Montreal legat de Roșia Montană. Suntem foarte activi online, acolo se difuzează cea mai mare parte a informației și acolo sunt șanse să afle cât mai multă lume despre proiect. Am tradus articole despre proiect în engleză și le-am trimis prietenilor din toată lumea, am dat share la articolele care au apărut în presa internațională. De patru săptămâni, pe pagina mea de Facebook nu există nimic altceva în afară de Roșia Montană. ”

Teodor

Protest_Rosia_Montana_S4_Montreal-10-2

„Nu a fost ceva organizat. Fiecare a făcut ce a putut. Insignele le-am făcut noi, în trei limbi pentru protestul de săptămâna trecută. (…) E cumva descurajator că nu reacționează mai mult cei din comunitate. Dintre toți prietenii mei de pe Facebook cărora le-am trimis invitația la protest, o singură persoană  a venit. Dar în același timp mă bucur când văd români mai în vârstă care sunt în vizită în Montreal sau străini care vin și protestează alături de noi.”

Manuela și Maria

Protest_Rosia_Montana_S4_Montreal-5Manuela

„Maria a creat un eveniment pe Facebook pentru prima săptămână de protest într-o miercuri. Am așteptat să vedem dacă primim aprobare de la Poliție. Vineri am aflat că nu avem nevoie de aprobare, ci doar trebuie să notificăm Poliția înainte de protest. Cu o zi înainte de protest ne-am dat seama că ne trebuie pliante, pancarte… Eu am făcut o pancartă. Am făcut afișul acasă și l-am imprimat apoi în oraș. Fiecare a făcut pliante acasă, în engleză și în franceză. Apoi, la primul protest a venit CTV-ul (televiziune de limbă engleză din Montreal – n.r.) și ne-am dat seama că ne-ar trebui un comunicat de presă. Așa că am pregătit un comunicat în engleză și în franceză pe care l-am trimis la mai multe televiziuni din Montreal.”

Maria

„Bannerul cel mare l-am făcut la Sebi acasă, Manuela a adus pânza și vopseaua, iar eu l-am pictat. Ciprian (unul din cei mai implicați protestatari – n.r.) se ocupă cel mai mult de partea de notificare a Poliției înainte de protest. După a doua săptămână de protest, am vorbit cu românii care organizează protestele din Toronto și am decis să lucrăm împreună. Acum avem aceleași pliante, același comunicat de presă, postăm ce se întâmplă în Toronto, iar ei fac la fel legat de ce se întâmplă în Montreal.”

Claudia

Protest_Rosia_Montana_S4_Montreal-7„Nu m-am implicat direct în organizare. Am venit de fiecare dată la protest și am scris și am spus la cât de multă lume am putut despre proiectul de la Roșia Montană. Astăzi împart pliante trecătorilor și dau detalii celor care pun întrebări legat de motivul protestului. E încurajator că mulți oameni știu despre exploatarea cu cianuri. În schimb mult mai puțini știu despre Roșia Montană.”

 

2 Responses

  1. Luminita Stanescu

    De fiecare data reusiti sa prezentati o noua fateta a evenimentului / persoanelor. Felicitari Stiri de Montreal!