Protest la Montreal împotriva proiectului de la Roșia Montană

8

Montrealul s-a alăturat comunităților din diaspora care susțin protestele din România.

Ploaia nu i-a speriat pe cei aproximativ 70 de participanți la protestul care a avut loc sâmbătă în fața Consulatului General al României la Montreal. Mișcarea de protest a fost îndreptată împotriva exploatării aurului la Roșia Montană folosind cianuri și este unul dintre puținele evenimente de protest organizate de comunitatea românească din Montreal.

Click aici pentru alte știri despre protestele Roșia Montană din Montreal.

Maria Victoria, 29 de ani, designer în Montreal, a creat în urmă cu câteva zile un eveniment pe Facebook—„De departe uniți pentru România”.  Peste 1,200 de persoane au fost invitate, dintre care 120 au confirmat că vor participa.

Participanții la protest au scandat împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană și în special împotriva folosirii de cianuri în procesul de extragere a aurului. Un nou protest urmează să fie organizat sâmbăta viitoare.

Ciprian, 34 de ani, analist telecomunicații:
Protestul nostru este o chestiune de solidaritate cu toți oamenii care au ieșit în stradă în România. Mă revoltă incompetența Guvernului și faptul că din punct de vedere economic proiectul de la Roșia Montană nu reprezintă nicio afacere pentru comunitatea de acolo, oamenii nu câștigă nimic. Dincolo de problemele de mediu, cianură și metode de exploatare, proiectul mi se pare o țeapă, de când au început să ceară avizele și până în ultimii ani, cu concursul tuturor guvernelor, cu sprijinul lui Băsescu și al lui Ponta. Avem de-a face cu un jaf. Ponta inițial s-a opus proiectului, iar acum a ajuns într-o situație  duplicitară: ca prim-ministru este pentru, ca deputat este împotrivă. Nu trebuie să fii un specialist în cianuri ca să îți pui întrebări.”

Maria Victoria, 29 de ani, designer—inițiatoarea evenimentului:
Prietenii mei din România mă întrebau de ce în Canada sau în Montreal nu se întâmplă nimic, dat fiind că sunt atât de mulți români aici. Așa că am creat un eveniment pe Facebook . Trei persoane s-au oferit să mă ajute și au venit cu mine la Poliție pentru a discuta despre aprobări și autorizație. Mi se pare trist că foarte mulți români se revoltă acasă în fața televizorului, dar nu fac nimic concret pentru a schimba lucrurile. Îmi doresc ca românii să se mobilizeze mai mult și să facă ceva împreună. Nu de lideri avem nevoie, ci de mai multă coloană vertebrală și de mobilizare pentru cauzele în care credem.”

Toure, 35 de ani, Abidjan, Coasta de Fildeș:
Am aflat despre Roșia Montană de la o prietenă româncă de la universitate și am și citit în presă. Știu că o companie canadiană este implicată, utilizând cianura pentru exploatare. A fost un proiect similar în Coasta de Fildeș—aur și exploatare minieră cu cianuri. Mina a fost închisă acum mulți ani, dar problemele au rămas. Compania franceză care deținea proiectul a plecat după închiderea minei lăsând în urmă o bombă ecologică. De aceea sunt astăzi aici.”/”C’est par l’intermédiaire d’une collègue roumaine à l’UdeM et en lisant les médias que j’ai appris du projet de Rosia Montana. Je sais que c’est une société canadienne qui est impliquée et qu’on fera l’exploitation en utilisant du cyanure. Il y a eu  un projet similaire au Côte d’Ivoire—de l’or et de l’exploitation minière en utilisant du cyanure. La mine a été fermée il y a des années, mais cela cause toujours des ennuis. L’entreprise française responsable de l’exploitation est partie, en laissant derrière une bombe écologique. C’est pour cela que je suis ici aujourd’hui.

Cristina, studentă, Științele Mediului:
Argumentele economice pro-Roșia Montană sunt nule. Astfel de proiecte nu ajută la dezvoltarea economică sustenabilă a regiunii. Am vizitat mine de aici din Abitibi (regiune din vestul Quebecului în care mineritul este puternic dezvoltat – n.r.). Principiul de bază este că în momentul în care se deschide mina prețurile cresc extrem de repede, pe fondul infuziei de forță de muncă adusă de compania care exploatează mina. În momentul în care mina se închide, totul se prăbușește, iar oamenii din zona respectivă rămân în urmă fără nicio alternativă. Din punct de vedere social și economic pe termen lung, este un dezastru.”

Luminița, agent de voiaj:
Când s-a deschis cutia Pandorei, speranța este ultima care ne-a mai rămas. Tuturor care ne întreabă de ce suntem astăzi aici le răspund: De ce nu? Nicio democrație nu s-a clădit pe tăcere. Cel mai mult mă deranjează aronganța și disprețul cu care sunt tratați oamenii.”

Andreea și Andrei, inginer și tehnician contabil:
Cel mai grav mi se pare dezastrul ecologic. O astfel de exploatare va lăsa în urmă un crater imens, nepământesc. Avem frați, părinți, surori în România. Chiar dacă noi nu vom simți consecințele de aici, ei vor trebui să le suporte. Nu împotriva Gabriel Resources mă revolt, ci împotriva statului român care nu își gestionează resursele cum trebuie.”

Cornel și Mirela, 37 de ani:
Cred că este primul protest al românilor din Montreal. Este un semnal pentru parlamentarii noștri. Noi i-am dus în Parlament, trebuie să ne asculte și nouă părerea. Cel mai mult ne deranjează nerespectarea proprietăâii individuale a oamenilor din Roșia Montană. Ți se poate întâmpla și ție să trebuiască să îți părăsești casa dacă se descoperă petrol în grădina ta.”

8 Responses

 1. sexyboy

  Am participat astăzi la evenimentul Roșia Montană de la Montreal. Foarte mândru de Români am fost astăzi. Felicitări, comunitate!

 2. Luminita

  Frumos articol si frumoase fotografii. Multumim pentru prezenta la eveniment. (Luminita)

 3. Apostolul

  De ce nu ati reusit sa puneti un articol si un unul din ziarele din Montreal romanesti si pe emisiunile romanesti care mai sunt pe aici,eu as fi dorit sa particip din tot sufletul dar nu am fost informat si sunt foarte sigur ca multi alti au fost in cazul meu;pt simbata viitoare mai multa propaganda in ziare si mai ales pe la toate charcuteriile pe care Romanii le vregventeaza as dori sa va rog frumos;chiar as putea fi contactat si as putea sa ajut cu propaganda necesara pt ca sunt ferm convins ca aceasta propaganda trebuie vazuta cit mai departe,chiar si la consulat si ambasada vor trebui sa se afiseze afise pt chemarea la demonstratie.Va multumesc si contactatima oricind Radu:mistretzu72@yahoo.com .

 4. neutru

  Imi place mult argumentul initiatorului proiectului [Maria Victoria, 29 de ani, designer—inițiatoarea evenimentului] : ” …. Prietenii mei din Romînia mă întrebau de de ce în Canada sau în Montreal nu se întâmplă nimic, dat fiind că sunt atât de mulți români aici. Așa că am creat un eveniment pe Facebook ….. ”

  1. De la Traian incoace RomAnia se scrie cu A ..

  2. Argumentul […”de ce nuse intampla nimic”…] defineste perfect balcanismul de care nu poate scapa plebea rumana, nici chiar emigrand in alta galaxie….

  Spiritul de turma trebuie neaparat extins peste Ocean…. Daca e vreo manifestare in Romania…..cum de nu e una identica la Montreal ????… sa mai fie creat un afis cu…”Romanii din diaspora sunt cu noi !!!”
  Nu conteaza faptul ca 90% dintre cei care intrerup circulatia in metropole, sau…mai penibil… se aduna in fata unor consulate romane ascunse pe la etaje superioare, pe coridoare, pe dupa colturi, habar nu au unde e situata pe harta viitoarea exploatare asa zis cianotica….

  Spre deosebire de tara de bastina, Canada impune, prin ritmul de viata, oportunitati care confera timpului alte valori decat cele studiate in scolile comuniste sau post-decembriste.

  Nevoia acerba de a se afla in strada manifestand pro sau contra [nu conteaza de fapt – important e sa fii acolo] oricarui motiv de nerezolvat prin astfel de actiuni – cresterea preturilor, incalzire globala, caini vagabonzi, sau exploatari cianotice plus o infinitate de altele – se poate explica prin diferite frustrari pe care, se presune, comunitatile din diaspora le-au depasit.

  Ca fenomen social de studiat: Sunt sau nu depasite? —> Pe romaneste:

  Situaita clara:
  – Romania are datorii enorme la FMI
  – In fiecare saptamana bilantul mortilor in accidente de circulatie pe sosele in Romania se numara in zeci de persoane…si asta de 20 ani incoace, numarul crescand exponential din lipsa de autostrazi
  – Toate raurile, lacurile, campiile, sesurile si restul figurilor de stil tip “zapada, nea, omat” sunt inundate in plastic, cutii de conserve, reziduuri de constructii…..etc
  – De 20 ani Romania este defrisata la modul barbar – muntii mai au 2-3 brazi de decor…
  – Fauna este decimata contra cost la modul legal
  – Agricultura este adusa la pamant – se importa absolut tot, de oriunde, la orice pret
  ….. Asta ca sa vorbim doar despre ceea ce este evident vizibil…tangibil….

  Cine a facut vreodata vreun prostest pe vreuna din aceste teme?

  Dar daca ilustra necunoscuta doamna Victoria descopera Facebook si la sugestiile unor alte “distinse doamne” de prin Romania initiaza proteste…cum naiba sa nu lasam noi balta ultimele raze de soare petrecute cu familia si sa fugim in schimb pe Sherbrooke sa agitam hartiute din care NIMENI din jur nu pricepe nimic, dar care colo jos in Romania conteaza asa de mult….

  Puse una peste alta ce e mai rau? SA dispara un munte si sa apara autostrazi?

  Sau sa dispara in continuare munti [ca pana acum] si Romania sa fie ingropata si ocolita de turisti, investitori, transportatori, etc?

  Imi place sa scriu, din pacate nu am timpul necesar, dar acum e pur si simplu strigator la ceriu !

  Prevad deja un protest in masa direct la Ottawa contra rezolvarii problemei cainilor vagabonzi din Bucuresti.

  Toate aceste probleme romanesti locale ajung atat de distorsionate in afara Romaniei incat am considerat oportun sa expun un punct de vedere obiectiv-orientativ prin intermediul acestui portal care se anunta a fi un pilon al diasporei in Canada.

  • stirimtl

   Evident, România î din i a fost o greșeală de editare, tastele sunt una lângă alta.

  • Marushka

   Ai vazut vreodata oale cu presiune ? Fierb multa vreme aparent linistite pana cand se ridica presiunea asa de mult incat scot un suierat puternic si un abur extrem de fierbinte care-ti poate provoca arsuri serioase.

   Daca ai ochi de vazut si urechi de auzit vei intelege ca nimeni din cei iesiti, azi sau saptamana trecuta, in strada la manifestatie nu au facut-o din cabotinism si nici ca sa-ti dea tie prilejul sa-ti afisezi vitriolul literar sub pseudonimul (CULMEA) “neutru”….

   Romanii au crescut destul cat sa vada dincolo de incercarile voastre demagogice sclerozite de a ne prosti ca pe plozii nenorocosi pe al caror viitor se pisa nemernici nepasatori ca tine..

   Te deranjeaza ca odata cu Rosia ni s-a umplut paharul ? Tine minte ca Revolutia incepe cu Rosia Montana … !