Protest la Montreal împotriva proiectului de la Roșia Montană – Săptămâna 2

1
15 septembrie, 2013. A doua săptămână de proteste la Montreal împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană.

Aproximativ 70 de persoane au protestat pentru a doua oară în Montreal împotriva proiectului minier de la Roșia Montană și a exploatării cu cianuri.

„Pentru noi, în Ghana, este deja prea târziu. Pentru voi încă se mai poate face ceva.”

Click aici pentru alte știri despre protestele Roșia Montană din Montreal.

Lisa, 37 de ani, este traducător și s-a mutat din Ghana în Montreal urmă cu câteva luni. A venit la protest împreună cu prietenă româncă de la care a auzit despre proiectul de la Roșia Montană. ”Exploatările miniere cu cianură au început în Ghana în urmă cu mulți ani. Au fost mai multe deversări cu cianură care au distrus terenurile, râurile și tot ce era în jur. Pentru noi, în Ghana, este deja prea târziu. Pentru voi încă se mai poate face ceva.”

„Roșia Montană reprezintă o trezire a românilor dintr-o amorțeală de peste 20 de ani”

”Cred că dacă proiectul de lege va trece de parlament, 50.000 de români se vor duce și își vor pune cortul la Roșia Montană în semn de protest”, spune Radu, 35 de ani, economist, care timp de mai bine de două ore cât a durat protestul a împărțit trecătorilor pliante în engleză și franceză despre proiectul Roșia Montană. ”Montrealezii trebuie să știe de ce suntem aici. Suprinzător, mulți chiar știu și au auzit de Roșia Montană”, spune el într-o pauză de alergat printre mașinile oprite la stop în fața sediului Consulatului României din Montreal.

Cei mai mulți dintre protestatari nu se cunosc sau s-au întâlnit pentru prima dată în urmă cu o săptămână, când a avut loc primul protest de la Montreal împotriva Roșia Montană. Radu vorbește despre ”scânteie”, ”o trezire a românilor dintr-o amorțeală de peste 20 de ani”, care se propagă din România până în comunitățile din diaspora. ”Adevărata revoluție pentru România abia a început. Cu peste 20 de ani mai târziu. Roșia Montană e picătura care umplut paharul. Arătăm lumii întregi și celor care ne conduc că nu mai suportăm nimicnicia în care am trăit în ultimii ani.”

„Când va fi închisă mina, oamenii din zonă nu vor mai avea nicio alternativă”

”Nu, nu sunt de acord cu proiectul”, spune Traian, 33 de ani, jurist. ”Nu înțeleg de ce trebuie distrusă o zonă sub pretextul unei presupuse dezvoltări economice. Chiar dacă vor fi create câteva sute de locuri de muncă, ele vor dipărea după câțiva ani, când va fi închisă mina, moment după care oamenii din zonă nu vor mai avea nicio alternativă. Toată zona va muri apoi, economic și turistic, să nu mai vorbim de distrugerea patrimoniului cultural și istoric.”

Următorul protest din Montreal împotriva Roșia Montană va fi organizat duminica viitoare, de la ora 14.00, în fața Consulatului României. Despre protestele din Montreal: galerie foto – primul protest și „Am întâlnit români frumoși în Montreal”.

One Response

  1. Marushka

    M-am bucurat sa fiu acolo, sa-mi vars oful ! Vreau mai multa indignare, vreau sa vad ca oamenii se revolta si-si striga pasul cu si mai multa forta – sper sa binevoiasca cei de la Consulat sa vina alaturi de noi la protest data viitoare !

    Eu voi suna in fiecare zi si le voi cere sa fie prezenti, sfatuiesc pe toti cei care au participat sa faca la fel – Uniti salvam Rosia Montana !