Am întâlnit români frumoși în Montreal

Am plecat cu mare strângere de inimă la protestul RMGC din Montreal. Îmi era teamă de românii pe care am să-i întâlnesc acolo.

În toți anii aștia de stat în Montreal am întâlnit români din trei categorii principale: românul pus pe căpătuit, pentru care nu contează nimic în afară de cât câștigi și dacă ți-ai cumpărat casă deja, românul care trebuie să-și justifice tot timpul faptul că a emigrat prezentând orice legat de Canada drept frumos și orice legat de România ca fiind de rahat și românul care a ajuns aici nu știu cum, dar urăște tot ce ține de țara care l-a primit. Uneori ultimele două categorii se intersectează cu prima.

Apoi îmi era teamă că am să întâlnesc hipsteri de stânga sau că am să găsesc militanți de profesie. Aproape îmi doream să nu se mai țină nici un protest. Oricum nu am crezut că vor apărea mai mult de zece oameni. Când în prima parte a protestului am zis doar „merci” și mi-am dat seama că par Québécois, am fost mulțumit.

Încet am început să realizez că oamenii veniți la protestul din Montreal nu aveau nimic în comun cu ce era în mintea mea. Nu aveau nimic în comun nici cu ce mă enerva pe la protestele în paralel din România. Nu am văzut anticapitaliști de Starbucks, cu converși și iPhone, nici militanți care exagerează până aproape de neadevăr doar pentru a obține mai multe like-uri pe Facebook. Nu am văzut nici slogane idioate, nici oameni veniți acolo pentru că e la modă. Ba chiar semănau mult cu gașca de prieteni rămasă în România.

I-am simțit cum au trecut peste senzația de jenă de la început, când lumea de pe stradă se uită și își spune „alți nebuni care protestează în Montreal” și cum și-au asumat cu mândrie ceea ce era probabil primul lor protest din Canada. Mi-a plăcut timiditatea organizatorilor, mi-a plăcut sinceritatea participanților, mi-a plăcut hotărârea cu care s-au alăturat protestelor din toată lumea și mi-a plăcut cum și cât de repede s-au organizat.

Am plecat de acolo ca după o întâlnire cu o gașcă veche de prieteni. De asta spun sincer că am întâlnit români frumoși în Montreal.

Pentru galeria foto de la protest, click aici.