Hydro Quebec vrea să scumpească din nou curentul

Foto Știri de Montreal.

Scumpirea de 5,4% va intra în vigoare din 1 aprilie 2014, dacă va fi aprobată.

Societatea de stat a făcut o cerere marți către Regia energiei a provinciei prin care cere o mărire a tarifelor cu cel puțin 5,4%, începând din aprilie 2014.

Pentru a fi mai ușor aprobată, Hydro Quebec a împărțit cererile făcute regiei în două. Pe de o parte cere o mărire a tarifelor de 3,4%, în timp ce a mai făcut o cerere de creștere a „cotei de randament” care ar crește tarifele cu un procent aflat între 2 și 2,25%. L’Association québécoise des consommateurs industriels d’électricité acuză Hydro Quebec de manipulare, cererea fiind pentru o creștere totală de peste 5,4%.

Conform societății de stat, creșterea tarifelor ar fi necesară pentru a investi în energie eoliană. În ciuda faptului că operează cu un surplus de energie care costă clienții 500 milioane de dolari pe an, guvernul Marois a aprobat cumpărarea de 800 de megawați de energie eoliană la costuri foarte ridicate.

Dacă va primi aprobare, Hydro Quebec va crește tarifele cu un procent mai mare de trei ori decât inflația. Aceasta se traduce în medie cu o creștere de 72$/an pentru o familie din Quebec.

Scumpirea va permite societății de stat să verse o sumă mai mare la bugetul de stat din dividente. Primul ministru Pauline Marois a criticat vehement guvernul anterior pentru practica de a cere sume tot mai mari de la Hydro Quebec pentru bugetul provinciei. Ajunsă la guvernare face însă același lucru.

Ultima scumpire a energiei electrice, aprobată acum patru luni, a fost de 2,4%. Aceasta înseamnă în medie 30$/an în plus pentru o familie din Quebec. Guvernul Marois a mărit tot acum patru luni și taxele pe carburanți.