Greva ofițerilor Immigration Canada – Ottawa acceptă procedura de arbitraj

Ofițerii federali din birourile de imigrare și vize din afara Canadei sunt în grevă de mai mult de o lună.

După doi ani de negocieri fără niciun rezultat și mai bine de o lună de grevă prin rotație, Ottawa a acceptat procedura de arbitraj în conflictul cu membrii „Professional Association of Foreign Service Officers” (PAFSO). Guvernul a pus însă condiții pe care a refuzat să le dezvăluie presei.

Inclusiv propunerea de a urma procedura de arbitraj a fost propusă Guvernului de către PAFSO. Ei sunt nemulțumiți de diferențele  salariale  dintre ei și alți angajați ai guvernului din Ottawa care au responsabilități similare.  Diferențele salariale variază între minim 3.000$ pe an pentru angajații de pe pozițiile de entry- level și ajung până la 14.000$ pe an pentru angajații de top. La acestea se adaugă condițiile de muncă mult mai dificile din misiunile canadiene externe, uneori chiar periculoase.

Guvernul, prin vocea lui Tony Clement, a declarat că a prezentat sindicaliștilor o ofertă „justă și rezonabilă, atât pentru angajați, cât și pentru contribuabili”.

Datorită acțiunilor de protest, volumul dosarelor procesate  de agenți a scăzut cu până la 65%. Purtătorul de cuvânt al  PAFSO,  Chrystiane Roy,  a declarat pentru Știri de Montreal că „există acum mai multe întârzieri în procesarea dosarelor de imigrare, iar cotele funcționarilor nu mai sunt îndeplinite”.

Ofițerii federali vor continua presiunile la adresa guvernului până vor ajunge la o înțelegere. Ei lucrează fără contract colectiv de muncă de doi ani de zile.

Durata de procesare a dosarelor afișată pe siturile Immigration Canada nu ține cont de întreruperile cauzate de conflicte de muncă. Cei care au nevoie de vize sunt rugați să depună aplicațiile din timp și să se aștepte la întârzieri.