Cum am petrecut o zi cu Fanfara Ciocârlia prin Montreal

Welcome to Canada, Maestro!
Miercuri, 3 iulie, ora 19:00

Pentru poze din timpul concertului click aici.

Sunt în aeroport împreună cu managerul Fanfara Ciocârlia, Henry Ernst, un neamț însurat cu o româncă. El și asistenta lui, Ute, parchează două microbuze și așteaptă relaxați. Fanfara Ciocârlia a trecut prin atâtea aeroporturi, încât nu-i mai stresează nimic.

— Do they have troubles getting through customs?, întreb eu.
— Of course they do, they’re gypsies, people pick on them, răspunde Ute.

Nu durează mult și apare fanfara bucuroasă. Poză de grup de pus pe Facebook, îmbarcarea și pornim către hotel. În microbuz, Rădulescu Lazăr, decanul de vârstă al formației e vesel:

— Nu ne-au ținut deloc în vamă. Când a văzut Festivalul de Jazz, vameșul mi-a spus: ”Welcome to Canada, Maestro!”

Fanfara_Ciocarlia_Montreal-2 Fanfara_Ciocarlia_Montreal-4

Fanfara_Ciocarlia_Montreal-3

Ora 20:00

Ajungem la hotel. Direct la somn. Sunt rupți de oboseală.

Fanfara_Ciocarlia_Montreal-5

Joi, 4 iulie, ora 9.00

Plecăm într-o plimbare scurtă prin centrul Montrealului, în căutarea unui magazin de instrumente muzicale, care nu s-a lăsat descoperit. Nu-i nimic, o să improvizeze ceva la instrument, nu era esențial.

Fanfara_Ciocarlia_Montreal-7 Fanfara_Ciocarlia_Montreal-6

Ora 12:00

Ajungem în Place des Festivals. Oprică Ivancea (clarinet/saxofon) se uită în jur:

— Aici am cântat acum 15 ani. Și atunci era scena principală. Emoții n-am avut niciodată.

Nici nu cred că au de ce. Nu cred să fie vreo trupă românească care să fi umblat atât prin lume. Rusia, Japonia, Australia, toată Europa, Coreea de Sud, Brazilia, Mexic, SUA, Canada, nu există colț de lume care să nu fi fost bătut de Fanfara Ciocârlia.

Fanfara_Ciocarlia_Montreal-8

Ora 20:00

Mai e o oră până la primul concert. Sound check.

Fanfara_Ciocarlia_Montreal-12

Cântă împreună de aproape 17 ani, într-o formulă aproape neschimbată.

— Muzica ne-a ținut împreună. Când cântăm nu mai există nimic altceva în afară de muzică. Cel mai important e să facem muzică bună.

Oricine aude de managementul german crede că acesta este ingredientul principal al celei mai de succes formații din România. În timp ce Henry și Ute sunt fără îndoială profesioniști, membrii Fanfarei Ciocârlia sunt unii dintre cei mai serioși și mai dedicați muzicieni pe care i-am întâlnit vreodată. Întâi concertul, apoi distracția, e răspunsul primit de la oricare membru al fanfarei.

Fanfara_Ciocarlia_Montreal-11

— În ce țară v-a plăcut cel mai mult?
— N-am putea spune, sunt de acord mai mulți dintre ei. Noi vedem doar părțile bune de peste tot. La concerte e la fel. Lumea se bucură, dansează, cere bis-uri.

Fanfara_Ciocarlia_Montreal-13 Fanfara_Ciocarlia_Montreal-10 Fanfara_Ciocarlia_Montreal-15

 Ora 21:00

— Bună seara, doamnelor și domnilor! Hehehehe!!! Și bine v-am găsit sănătoși. Observăm că sunteți un public minunat, căruia îi place orice gen de muzică, mai ales muzica moldovenească și muzica oriental-țigănească, adusă din Româniaaaa!

Din culise, unul dintre organizatori aruncă o privire spre miile de oameni din public care dansează cu mâinile în aer. Strigă un WOW!!!, face o poză cu Blackberry-ul și tastează ceva grăbit.

Fanfara_Ciocarlia_Montreal-18 Fanfara_Ciocarlia_Montreal-17

Ora 22:00

Scurtă pauză până la al doilea concert.

Își amintesc de un alt turneu făcut în urmă cu câțiva ani. Se trezeau la 4 dimineața din cauza diferențe de fus orar. Pe la 6 au vrut să iasă să bea o cafea, însă nu au găsit nimic deschis. La 7 dimineața, mâncau friptură și se mirau:

— Ce e, mă, cu noi? Cine a mai văzut friptură la ora asta?
— E prânz în România, bă!, s-a rezolvat rapid dilema.

Fanfara_Ciocarlia_Montreal-14

 Ora 10:52

— Băieți, intrăm în 8 minute, le spune Henry într-o română perfectă. Deschidem cu Ciocârlia.

Aflăm că s-au vândut toate CD-urile la standul Jazz Fest cu puțin timp înainte. Organizatorii le spuseseră că nu se vând bine în timpul festivalului. Ute era însă pregătită cu încă un geamantan plin.

Dimineață pleacă spre Toronto, au concert mâine seară. Sold out. Apoi continuă în London (Ontario) și de acolo în State, unde au 14 concerte. Fanfara Ciocârlia e în turneu maraton în America de Nord până la sfârșitul lui iulie.

Fanfara_Ciocarlia_Montreal-16

Ora 23:00

Se umple iar Place des Festivals de fanfară. Sunt magnetici.

Ne-a crescut inima de bucurie și de mândrie când am văzut câteva mii de oamenii în Place de Festivals, la cel mai mare festival de jazz din lume, dansând cu Fanfara Ciocârlia din Zece Prăjini.

Bravo, băieți! Chapeau! Ați fost minunați!

Fanfara_Ciocarlia_Montreal-19