Ultima oră: Primarul Montrealului arestat de UPAC

Michael Applebaum, primarul Montrealului, a fost arestat de către UPAC împreună cu alți doi consilieri din CDN-NDG.

Polițiștii de la Unitatea permanentă anti-corupție (UPAC) l-au arestat la ora 6:00 a acestei dimineți pe Michael Applebaum, aflat la reședința sa din Notre-Dame-de-Grâce. Motivele arestării vor fi divulgate la o conferință de presă programată la ora 10. Saulie Zajdel, counsilier în CDN-NDG din 1986 până 2009, și Jean-Yves Bisson, fostul manager al aceluiași arondisment au fost și ei arestați.

Ora 10:35.
Michael Applebaum trebuie să răspundă la 14 capete de acuzare pentru fapte comise în perioada 2006-2011, în timp ce era primarul CDN-NDG. Acestea includ fraudă, conspirație, abuz de încredere și corupție în afaceri municipale.  Toate  acuzațiile  sunt  legate de  tranzacții imobiliare din Cote des Neiges/Notre Dame de Grace. Purtătorul de cuvânt al UPAC nu a dat detalii legate de tranzacțiile imobiliare în cauză. Saulie Zajdel și Jean-Yves Bisson trebuie să răspundă la nouă alte capete de acuzare.

UPAC a efectuat în luna mai o descindere la primăria din arondismentul Côte-des-Neiges-Notre-Dame-de-Grâce, unde Applebaum a fost primar până la preluarea primăriei Montreal. Cu două luni înainte, Robert Rousseau, șeful serviciului de permise și autorizații de construcție din același arondisment s-a sinucis după ce a fost interogat de UPAC.

Arestarea lui Michael Applebaum ar putea determina punerea oraşului Montreal sub tutela Guvernului provincial, până la alegerile din 3 noiembrie, 2013.

Mai mulți politicieni cer demisia primarului.

Jean-François Lisée, ministrul PQ responsabil de Montreal, Alan DeSousa, primarul Saint-Laurent,  Jocelyn Ann Campbell, consilier Ahuntsic-Cartierville și Louise Harel, șefa Vision Montreal au cerut demisia primarului Applebaum.

Unitatea permanentă anti-corupție

În numai doi ani de existență, UPAC a arestat pentru fapte de corupție 105 persoane. Printre ele se află și primarul demisionar din Laval, cel din St-Remi și fostul primar din Mascouche, Richard Marcotte. La investigația primarului din Montreal au participat 20 de ofițeri ai unității.

Marea ironie

Michael Applebaum a devenit primar în luna noiembrie a anului trecut, jurând să combată corupția din primăria Montreal. El l-a înlocuit pe Gérald Tremblay care a demisionat în mijlocul unui alt scandal de corupție.

Foto: Abdallahh