Poluați, înainte să se nască

Copiii canadieni sunt expuși la toxine încă înainte de a se naște.

Environmental Defence a testat probe de sânge luate din cordonul ombilical al unui grup de trei nou-născuți din Toronto și Hamilton pentru urme de PBDE (substanțe ignifuge), PCB (substanță folosită la răcirea motoarelor și interzisă din 1976), PFC (folosit în straturile non-adezive – teflon), pesticide, dioxine, mercur și plumb. Toate aceste substanțe sunt cunoscute ca fiind greu de eliminat odată introduse în mediul înconjurător și sunt legate de probleme grave de sănătate.

În probele de sânge prelevate au fost descoperite 137 de produse chimice toxice din 310 căutate. Descoperirea dovedește că nou-născuții trebuie să lupte cu o povară toxică încă înainte de a se naște. Expunerea este îngrijorătoare având în vedere capacitatea unora dintre toxine de a mima efectele unor hormoni responsabili pentru dezvoltarea cerebrală, a unor organe și a unor țesuturi.

Printre toxinele descoperite se află substanțe ignifuge folosite la protejarea saltelelor și canapelelor împotriva focului, substanțe provenite de la oale și tigăi non-adezive și pesticide. Numărul de toxine descoperite în cordonul ombilical al fiecărui nou-născut variază între 55 și 121. Deși numărul de subiecți testați este mic, agenția a declarat că rezultatele obținute sunt similare cu alte teste efectuate pe glob, inclusiv în SUA.

Dintre cele 137 de chimicale găsite în probele de sînge, 132 sunt cunoscute ca fiind cancerigene, 110 afectează creierul și sistemul nervos în timp ce 133 provoacă probleme de dezvoltare și reproducere, a mai subliniat agenția Environmental Defence.

Agenția a pregătit o scrisoare adresată ministrului sănătăți și ministrului mediului pe care o puteți semna aici.

Pentru a consulta studiul complet click aici.