Grevă: noi întârzieri la dosarele de imigrare și vize

Ofițerii federali din birourile de imigrare și vize din afara Canadei au intrat în grevă.

După doi ani de negocieri fără niciun rezultat, membri ai „Professional Association of Foreign Service Officers” (PAFSO) au recurs la grevă în mai multe birouri din jurul globului.

Actualizare 17 iunie, 2013:
Purtătorul de cuvânt al  PAFSO,  Chrystiane Roy,  a declarat pentru Știri de Montreal că biroul de imigrare și vize de la București protestează în acest moment prin respectarea strictă a contractului de muncă. „Din acest motiv, există acum mai multe întârzieri în procesarea dosarelor de imigrare, iar cotele funcționarilor din aceste birouri nu mai sunt îndeplinite”, a mai declarat aceasta. Chrystiane Roy nu a exclus nici intrarea în grevă a biroului de la București, însă nu a dorit să ofere alte detalii.

Asociația a început presiunile asupra guvernului prin respectarea strictă a contractului de muncă: au încetat să mai presteze ore suplimentare, nu au mai răspuns la e-mailuri și la telefoanele mobile după ora 17:00. După ce guvernul a oprit negocierile în ianuarie, membri PAFSO au început pichetarea birourilor din Ottawa și Washington.

Diplomații  sunt  nemulțumiți de diferențele  salariale  dintre ei și alți angajați ai guvernului din Ottawa care au responsabilități similare.  Diferențele salariale variază între minim 3.000$ pe an pentru angajații de pe pozițiile de entry- level și ajung până la 14.000$ pe an pentru angajații de top. La acestea se adaugă condițiile de muncă mult mai dificile din misiunile canadiene externe, uneori chiar periculoase.

Durata de procesare a dosarelor afișată pe siturile Immigration Canada nu ține cont de întreruperile cauzate de conflicte de muncă. Cei care au nevoie de vize sunt rugați să depună aplicațiile din timp și să se aștepte la întârzieri. Reprezentanții misiuni diplomatice a Canadei la București nu au oferit detalii suplimentare până la ora publicării acestei știri.

Provocările ofițerilor din misiunile canadiene externe

Veniturile unui diplomat variază între 58.055$ și 112.512$.
Angajații din misiunile externe sunt, în general, relocați o dată la doi ani.
Soții/soțiile diplomaților relocați care decid să-și urmeze jumătatea nu au, în general, niciun venit.
În misiuni din Africa și Orientul Mijlociu vesta antiglonț este obligatorie în timpul deplasărilor.
Nivelul de stres din aceste zone duce deseori la destrămarea familiilor diplomaților.

Provocările ofițerilor din misiunile canadiene externe

„Am intervievat sute de refugiați irakieni pentru stabilirea in Canada, în deșert, la 45°C. Am fost ținut sub amenințarea armei de soldați în Beirut, în timp ce încercam să-mi fac meseria, am purtat veste antiglonț ca să pot ajunge în viață la servici. Am locuit într-un apartament „luxos” unde vecinul meu a fost omorât de o mașină capcană și am evacuat canadieni din Liban lucrând 15 ore pe zi pe un ponton, cu o masă și un laptop. A trebuit să gestionez două războaie separate în același timp, într-o ambasadă care este acum închisă din cauza unui alt război. Iar eu eram într-o poziție conforabilă față de colegii mei din Islamabad sau Kabul.”

Diplomat canadian care dorește să rămână anomim.