175.000 de muncitori din construcții sunt în grevă

Peste mii de șantiere din întreaga provincie s-a așternut liniștea.

Aproximativ 175.000 de sindicaliști din construcții au părăsit locurile de muncă luni dimineața, paralizând proiecte majore ca și cele două super-spitale în construcție în Montreal. Construcția hidrocentralei La Romaine și a noii arene din orașul Quebec au fost de asemenea oprite.

Reprezentanții sindicali susțin că asociația companiilor din construcții negociază cu rea-voință și caută înăsprirea condițiilor de muncă a muncitorilor.  Ei spun că reprezentanții companiilor doresc instituirea zilei de muncă de 14 ore și a săptămânii de lucru de 6 zile. De asemenea, companiile au fost de acord cu o creștere salarială de numai 1%, în timp ce sindicatele vor o creștere de 3% pentru primul al de muncă și de 2,5% pe an pentru următorii doi ani consecutivi.

Ministrul muncii, Agnès Maltais, a convocat ambele tabere în capitala provinciei pentru discuții. Șefa guvernului a declarat că nu exclude emiterea unei legi care să oblige muncitorii să reia munca dacă greva va continua mai mult de două săptămâni. Până în anul 1986, salariul și condițiile de muncă ale muncitorilor erau dictate de guvern.

Muncitorii din construcții nu au mai făcut grevă din anii ’80.