Qatar încearcă să mute o agenție a Națiunilor Unite din Montreal

Qatar ar avea susținerea mai multor state arabe în încercarea de a muta Agenția Internațională de Aviație Civilă (ICAO) pe teritoriul lor.

1000px-Flag_of_ICAO.svgMai multe state arabe, nemulțumite de sprijinul necondiționat acordat Israelului de către guvernul Harper, încearcă să răspundă cu un plan comun de represalii. Qatar a propus mutarea agenției Națiunilor Unite din Montreal pe teritoriul său.

În cazul în care o să aibă success, Montreal va fi privat de 119 milioane de dolari pompați anual în economia orașului de către ICAO. Agenția are 534 de angajați în Montreal și 37 de delegații străine permanente.

Încercarea nu este însă una ușoară, mutarea agenției necesitând votul a 60% din cele 191 națiuni membre. Qatar a făcut însă o ofertă care include birouri ultramoderne și subvenții pentru angajați. În același timp a cerut celorlalte state arabe să-și folosească influența pentru a convinge și alte state să voteze împotriva Canadei.

Ottawa nu îșî permite să stea cu mâinile în sân. În cazul în care toate națiunile arabe vor reuși să cadă la o înțelegere, lucrurile nu arată chiar roz: Liga Arabă numără 22 membri iar Organizația pentru cooperare din Islam 57.

Pentru mai multe informații accesați The Globe and Mail.