Proteste împotriva organismelor modificate genetic

Câteva sute de protestatari din Montreal s-au alăturat mișcării globale împotriva organismelor modificate genetic.

StirideMontreal-35Protestele au avut loc în peste 250 de orașe din lume, majoritatea sloganelor fiind îndreptate împotriva gigantului Monsanto. Companie producătoare de semințe modificate genetic și erbicide, Monsanto s-a făcut cunoscută prin mii de procese în care a dat în judecată fermierii care păstrau semințe din recoltă pentru a reînsămânța.

Conform contractului semnat cu Monsanto, fermierii sunt obligați să cumpere anual semințele de la compania producătoare. În același timp, Monsanto a dat în judecată și fermieri care nu foloseau semințe produse de aceștia, dar pe câmpurile cărora s-au găsit plante crescute din semințe Monsanto, chiar dacă acestea erau suflate de vânt sau purtate de păsări.

[dropshadowbox align=”none” effect=”lifted-both” width=”585px” height=”” background_color=”#ffffff” border_width=”1″ border_color=”#dddddd” ]97% din producția canadiană de canola provine din semințe modificate genetic de Monsanto. Nu se cunoaște exact procentul din producția de porumb și soia, guvernul canadian nu culege date despre acestea. Uleiul de canola este însă folosit în procesele de produție a nenumărate produse alimentare disponibile pe rafturile canadiene. [/dropshadowbox]

Nici măcar produsele organice nu mai sunt 100% nemodificate genetic din cauza insectelor care polenizează culturi nemodificate genetic cu polen provenind de la semințe Monsanto. Până acum guvernul Canadei a refuzat introducerea de legislație care ar obliga producătorii să eticheteze produsele modificate genetic.