Protest împotriva reducerilor bugetare din grădinițe

Foto courtesy Taber Andrew Bain

Mii de protestatari și-au exprimat pașnic dezacordul cu reducerile subvențiilor din grădinițe.

GradinitaAproximativ 8.000 de oameni s-au adunat în Place des Festivals, unii veniți din Lac-St-Jean, Estrie, Outaouais, Lanaudière și Montérégie, pentru a protesta împotriva planurilor Guvernului

Marois de a tăia 15 milioane de dolari din subvențiile acordate copiilor înscriși în grădinițe private.

Organizatorii estimează că reducerile bugetare operate de guvernul PQ vor penaliza pe nedrept 50.000 de copii aflați în grădinițe private. La ora actuală, guvernul finanțează în întregime grădinițele de stat care costă 7$ pe zi.

Cei care nu găsesc loc în grădinițele de stat (Centre petite enfance – CPE) pot opta pentru grădinițele private. Aici părinții trebuie să plătească 35$ pe zi, urmând ca guvernul să subvenționeze parțial aceste costuri.

Tăierea subvențiilor cu 15 milioane de dolari înseamnă o pierdere de 28.000$ pentru o grădiniță care are în grijă 80 de copii. Sylvain Lévesque, președintele Asociației Grădinițelor Private din Quebec, a amintit că grădinițele de stat costă contribuabilii mult mai mult, având în vedere că statul trebuie să construiască și să întrețină clădirile în care operează.

Un proprietar de grădiniță privată este responsabil de toate cheltuielile legate de infrastructură, având nevoie de mai puțini bani publici.

Pentru mai multe informații accesați Montreal Gazette.
Foto: Taber Andrew