Pentru rețeta săptămânii, am sărit de la turci la vecinii greci. Spanakopita se găsesște congelată mai peste tot, dar nu se poate compara cu una proaspăt scoasă din cuptor.

Ingrediente:

4 linguri de ulei de măsline
200 g  cream cheese
200 g feta zdrobită
o mână bună de parmezan
o ceapă mare
o cană mărar tăiat mărunt (1 „cup”, aproximativ 40 g)
o cană pătrunjel tăiat mărunt (1 „cup”, aproximativ 30 g)
1 kg spanac opărit, tăiat mărunt și stors (am folosit congelat)
4 ouă
200g unt sărat topit
un fir de mentă
1 cutie de foi filo (aprox. 20 foi)
sare și piper după gust

Spanakopita-1
Tăiem ceapa mărunt și o călim la foc mic păna devine opacă, cam 8 minute. Adăugăm spanacul stors și mai călim un pic. Acum e un bun moment să adăugăm sarea și piperul, cu atenție, ținând cont de faptul că atât telemeaua, cât și parmezanul sunt sărate. Adăugăm mărarul, pătrunjelul și menta tăiată mărunt și mai călim câteva minute.

Într-un castron mare amestecăm ouăle, feta, cream cheese și parmezanul până obținem o pastă omogenă. Adăugăm și ingredientele călite în tigaie. Aici e loc de condimentat cu sare și piper, după gust.

Spanakopita--1
Luăm foile și le numărăm, apoi punem un semn la mijloc, altfel sigur o să le pierdem numărul. Ungem tava cu unt și așezăm prima foaie. O ungem cu unt și trecem la următoarea. Fiecare foaie în parte trebuie unsă cu unt. Și tot așa până ajungem să întindem jumătate din foi. Facem un culcuș și intindem umplutura, apoi continuăm să adăugăm foile rămase, unse cu unt fiecare în parte.

Spanakopita--2
Dăm la cuptor o oră la 350F (175C). Gata!

Poftă bună!