O companie din Montreal monitorizează download-urile ilegale

4

Compania Canipre din Montreal este singura firmă care oferă servicii de monitorizare anti-piraterie din Canada.

Canipre a monitorizat utilizatorii canadieni care descarcă conținut ilegal timp de câteva luni și au adunat peste un milion de fișiere incriminatoare care vor fi folosite ca și probe.

Americanii de la Voltage Pictures, unul dintre clienții companiei din Montreal,  se află în fața unui judecător din Toronto cerând informații legate de peste 1.000 de adrese IP. Aceste adrese sunt folosite pentru a identifica calculatoarele pe internet.

Providerul de internet vizat este TekSavvy, iar cazul se va relua luna viitoare, după o scurtă pauză. În cazul unei decizii judecătorești favorabile americanilor, providerul de internet este obligat să dezvăluie identitățile utilizatorilor.

Directorul companiei Canipre a declarat că are o listă lungă de clienți care așteaptă să demareze acțiuni similare în instanță. Conform estimărilor lui, în jur de 100 de companii așteaptă rezultatul procesului din Toronto.

Americanii de la Voltage Pictures sunt primii care testează noua lege a drepturilor de autor. Aceasta a intrat în vigoare în luna noiembrie, 2012. Spre deosebire de SUA, Canada a impus amenzi maxime care pot fi date celor care încalcă legea drepturilor de autor.

În cazul descărcării de conținut piratat pentru uz personal, cei găsiți vinovați riscă o amendă de maxim 5.000 de dolari.

„Parlamentul nu a dorit ca tribunalele canadiene să fie folosite de casele de producție în același fel ca în SUA. Legea drepturilor de autor trebuie să rămână un cadru legislativ, nu un model de compensare (n.r. pentru casele de producție)”, a declarat  David Fewer director al Canadian Internet Policy and Public Interest Clinic.

4 Responses

 1. Steve Harper von Craiova

  Ce inseamna de fapt “descărcare de conținut piratat pentru uz personal”??? De exemplu, de pe YouTube se poate descarca fara nicio problema si fara vreun soft aditional aproape orice film… Treaba asta intra la download ilegal?

  • stirimtl

   Depinde de forma de copyright a fiecărui material (all rights reserved, creative commons etc.).
   Totusi, compania de mai sus monitorizează downloadurile de tip ”torrent” și servicii similare.