Anchetele anti-corupție au ieftinit asfaltul în Montreal

Montreal plătește mai puțin pe tona de asfalt de când a fost creată unitatea anti-corupție UPAC.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUn martor aflat în fața comisiei Charbonneau a confirmat existența unui cartel al asfaltului în zona Montreal, cartel care opera încă din anii 2000. Gilles Théberge a declarat că angajatorul său, compania Sintra, a participat împreună cu alte companii la înfințarea unui sistem care fixa prețul asfaltului.

Cartelul asfaltului a reușit să mărească artificial prețul pe tonă, mărind marja de profit a companiilor participante de cinci ori. Martorul a declarat că, în timp ce prețul pe tona de asfalt era de 40$ pentru sectorul privat, primăria din Montreal trebuia să plătească 50$ petru o tonă, cu 25% mai scump.

Odată cu înființarea unității anti-corupție (UPAC), în 2010, prețul asfaltului a scăzut brusc cu 27%. Datele statistice provenite de la Statistique Canada arată că prețul asfaltului în Canada aproape s-a dublat în ultimii șase ani.

Montreal este singurul oraș din Canada unde prețul asfaltului a scăzut. În restul țării prețui pe tona de asfalt a crescut constant, urmând creșterile de preț la materia primă. Montreal plătește acum 63$ pe tona de asfalt, în timp ce în 2009 prețul era de 86$ pe tonă.

Pentru mai multe informații accesați La Presse.