20 de lucruri neștiute despre Montreal

Şase corăbii cu pânze au aruncat ancora în Vechiul Port din Montreal pentru patru zile pline de evenimente dedicate navigării pe mare. (13.09.2012)

Din seria ”Știați că…?”, am ales 20 lucruri interesante despre Montreal. Ia să vedem câte vă sunt cunoscute.

Şase corăbii cu pânze au aruncat ancora în Vechiul Port din Montreal pentru patru zile pline de evenimente dedicate navigării pe mare. (13.09.2012)

  1. Insula Montreal face parte din arhipelagul Hochelaga, care numără în total 234 de insule, toate aflate în jurul nostru, la confluența fluviului St. Laurent cu râul Outaouais.
  2. Montreal este înfrățit cu 21 de orașe, inclusiv cu București și Yerevan. Alte orașe cu care suntem înfrâțiți sunt: Paris, Lyon, Hiroshima, Amsterdam, Milan sau Casablanca.
  3. Cea mai lungă stradă din Montreal este Bulevardul Gouin, care măsoară 50km.
  4. În centrul Montrealului (Ville-Marie), găsim nu mai puțin de 129 de parcuri și mini-parcuri.
  5. Montreal are 502 km de piste de biciclete, multe dintre ele complet separate de traficul auto. Sistemul de închiriere Bixi a fost exportat cu succes în Londra, Melbourne, Boston, Toronto, Washington și din acest an și în New York.
  6. Montreal a fost capitala Canadei între 1844 și 1849.
  7. Hotelul Queen Elizabeth din centrul Montrealului era obligat să vă hrănească gratuit calul, dacă ați fi închiriat o cameră peste noapte. Legea a fost abrogată doar în 1998. Tot în acest hotel, John Lennon a înregistrat “Give Peace a Chance”, în timpul faimosului ”bed in” din camera 1.742.
   Inregistrarea ~Give Peace a Chance~ in Hotelul Queen Elizabeth, Montreal
  8. Joseph Schubert (1889 – 7 Martie 1952), imigrant evreu din România, a fost primarul Montrealului pentru trei luni, începând cu 29 august 1927.
  9. Reuben Schwartz, fondatorul renumitului restaurant care-i poartă numele, este și el un imigrant venit din România. Este renumit pe tot continentul pentru sandwich-urile lui cu carne afumată.
  10. Muntele nostru, Mont Royal, are trei vârfuri: vârful Mont-Royal (234 m), vârful Outremont (211 m) și colina Westmount (201 m).
  11. Clădirea Sun Life de pe strada Metcalfe era în 1933 cea mai înaltă clădire a Imperiului Britanic. Până la construcția Place Ville-Marie, Sun Life a rămas cea mai înaltă clădire din Montreal.
   Cladirea Sun Life
  12. Girofarul de pe Place Ville-Marie face o rotație completă la fiecare 28 de secunde și este oprit în fiecare noapte la ora 00:30. Girofarul este proprietatea RBC.
  13. În cimitirele din Montreal sunt îngropate 12 din cele 1.514 de victime ale Titanicului.
  14. Stația de metrou St-Michel nu este terminată nici în ziua de azi și nu poate să primească o ramă nouă de metrou în întregime.
  15. Cea mai folosită linie de transport în comun este autobuzul 121, Sauvé-Côte-Vertu, cu o medie de 37.000 de pasageri în fiecare săptămână, de luni până vineri.

 1. În medie, peste Montreal cad anual 763,8 mm de ploaie și 217,5 cm de zăpadă.
 2. În Montreal un rezident din trei este imigrant, adică 31% din populație. Populația imigrantă din Toronto este de 46%, iar cea din Vancouver de 40%. Conform recensământului din 2006, 40% dintre imigranții recenți din Montreal veneau din China, Algeria, Maroc, România și Franța.
 3. Montreal este pe primul loc în America de Nord la numărul de studenți pe cap de locuitor.
 4. Basilica Marie-Reine-du-Monde de pe strada De la Cathédrale este o copie redusă a Basilicii Sf. Petru de la Vatican.
  Basilica Sfântul Petru, Vatican
 5. Avem 152 de străzi în Montreal care poartă numele de Sfântul sau Sfânta.

Foto Basilica – Ludovic Foto John Lennon Bed in – Roy Kerwood