Vinurile sub 15$ dispar de pe rafturile SAQ

SAQ înlocuiește încet vinurile abordabile cu vinuri mai scumpe de 15$

Vin_Alb_SAQÎn cursă neîncetată după profit, SAQ preferă vinurile scumpe, care îi aduc marje de profit mult mai mari decât vinurile sub 15$. În martie 2009, pe rafturile societății monopol din Quebec puteau fi găsite 1.040 de sortimente de vin la prețuri sub 15$/sticlă. Patru ani mai târziu, numărul acestora a scăzut la 786 de sortimente, cu 25% mai puțin.

În ceea ce privește vinurile sub 10$, dezinteresul SAQ este și mai mare. Dacă in 2009 puteam să găsim pe rafturi 183 de sortimente sub 10$, acum nu mai rămân decât 45, o scădere de 75%.

Una dintre cauze este și o taxă suplimentară decretată de guvernul Marois, de 20 cenți /sticla de vin și o indexare operată de SAQ în luna februarie, care a mai ridicat prețul cu aproximativ 5 cenți/sticlă.

În paralel cu scăderea numărului de vinuri sub 15$, oferta de sticle cu prețuri între 15 și 30$ a crescut cu 25%. Locuitorii provinciei Quebec sunt astfel singurii de pe glob care nu pot profita de prețurile reduse odată cu supraproducția globala de vin.

Reprezentanții SAQ susțin că oferta lor reflectă gusturile mai rafinate ale clienților din ultima vreme și taxele suplimentare impuse de guvernul Marois.

Societatea-monopol de stat a înregistrat anul trecut un profit net de aproape un miliard de dolari (999,7 millioane $), în creștere cu 9,8 %.

Foto: Velo Steve. Mai multe informații: SAQ, Le Soleil, www.vinquebec.com.